Szobanövény színezi lilára a rizst a szusihoz

Szobanövény színezi lilára a rizst a szusihoz

Különleges ételfesték.

"Lá Cam"-nak vagy rizsfestő növénynek is nevezik a Peristrophe speciosa  fajt, amelynek leveleivel a tradicionális vietnámi gasztronómiában színezik a rizst ünnepi alkalmakkor lilára.

A lila szín meghökkentő lehet, de ez a "festék" teljesen semleges ízű. Az elkészítéstől függően a szín törékeny rózsaszíntől erős liláig változhat. A rizs vagy más keményítőtartalmú ételek, például a krumpli vagy a tészták színezéséhez a növényszárról a leveleket kell leszedni, vízzel leönteni (hogy elfedje), majd egyszer jól felforralni.

rizsfesto noveny 02

Ezt követően hagyjuk egész éjszaka ázni. Csak ezután szűrjük át az erős lila folyadékot egy szitán és ezzel főzzük a rizst, egyébként a megszokott módon. Ha a szusi készítésénél egy kis rizsecetet is adunk a rizshez, akkor a szín lilából rózsaszínre változik. Az is megoldás, ha egyszerűen kevesebb levelet adunk a vízbe, amennyiben inkább halvány rózsaszín árnyalatra vágyunk.

rizsfesto noveny 03

A trópusi származású félcserjét szobanövényként tudjuk nevelni, a téli félévben ledobja lilás leveleit. A rizsfestő növény gyorsan nő és kevés törődéssel is beéri. Fagymentes időszakban a kertbe is kivihetjük, félárnyékos helyre. Akár 1 méter magasra is megnőhet, de ritkán haladja meg a 40 cm-t.

Mindig egész hajtásokat vágjunk le és hagyjuk a szár harmadát a növényen. Így aztán a növény hamar új hajtásokat hoz és néhány hét múlva ismét szüretelhetünk leveleket.

Bevezető kép: Amazon.com

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?