Különleges ételfesték.
"Lá Cam"-nak vagy rizsfestő növénynek is nevezik a Peristrophe speciosa fajt, amelynek leveleivel a tradicionális vietnámi gasztronómiában színezik a rizst ünnepi alkalmakkor lilára.
A lila szín meghökkentő lehet, de ez a "festék" teljesen semleges ízű. Az elkészítéstől függően a szín törékeny rózsaszíntől erős liláig változhat. A rizs vagy más keményítőtartalmú ételek, például a krumpli vagy a tészták színezéséhez a növényszárról a leveleket kell leszedni, vízzel leönteni (hogy elfedje), majd egyszer jól felforralni.
Ezt követően hagyjuk egész éjszaka ázni. Csak ezután szűrjük át az erős lila folyadékot egy szitán és ezzel főzzük a rizst, egyébként a megszokott módon. Ha a szusi készítésénél egy kis rizsecetet is adunk a rizshez, akkor a szín lilából rózsaszínre változik. Az is megoldás, ha egyszerűen kevesebb levelet adunk a vízbe, amennyiben inkább halvány rózsaszín árnyalatra vágyunk.
A trópusi származású félcserjét szobanövényként tudjuk nevelni, a téli félévben ledobja lilás leveleit. A rizsfestő növény gyorsan nő és kevés törődéssel is beéri. Fagymentes időszakban a kertbe is kivihetjük, félárnyékos helyre. Akár 1 méter magasra is megnőhet, de ritkán haladja meg a 40 cm-t.
Mindig egész hajtásokat vágjunk le és hagyjuk a szár harmadát a növényen. Így aztán a növény hamar új hajtásokat hoz és néhány hét múlva ismét szüretelhetünk leveleket.
Bevezető kép: Amazon.com