Szobanövényeink 7 legfőbb problémája a tél végén

Szobanövényeink 7 legfőbb problémája a tél végén

Kevés fény, sok por.

A hosszú ősz és tél nem csak minket visel meg, de bizony a szobanövényeinket is. A kevés fény, a hideg, sőt a lerakódó por is nyomot hagyhat rajtuk. Nézzük, hogy ilyenkor mire kell fokozottan figyelnünk!

Fényhiány

Mindenféle árnyékoló és sötétítő télen mérget jelent a növényeknek, hiszen ilyenkor eleve alig éri őket fény. A legjobb, ha minél több napsugár ömlik be a lehetőleg déli fekvésű ablakokon. Tegyük a növényeket a naposabb helyekre, még orchideák is elviselik a tél végi napsütést.

Elviselhetetlen szárazság

A legnagyobb problémát a központi fűtéssel ellátott helyiségek levegője jelenti. Annyira száraz ugyanis ezekben a szobákban, hogy ideális feltételeket teremt a takácsatkáknak. A megoldás az lehet, ha egy nagy virágalátéteket agyaggolyókkal megtöltünk, arra tesszük a cserepet egy kisebb alátéttel és csupán a granulátumokat tartjuk nedvesen. Így a növény nem áll vízben. Segíthet a levegő permetezése is, egy flaskából.

szobanovenyeink tel vegen 02

Huzat

Amilyen fontos, hogy az ablakon keresztül fény áramoljon a szobába, annyira lényeges az is, hogy a huzattól viszont védjük a növényeket. A hideg ablakpárkány, ahol állandóan húz be a szél, nem alkalmas számukra. A szellőztetést is úgy végezzük, hogy a növényekre ne áramoljon a jeges levegő. Érdemes szigetelésként a cserép alá tenni egy hungarocell darabot.

Porlepte levelek

A levelekre telepedett por télen komoly gondot jelent, így még kevesebb fény jut el a hozzájuk. Vízzel hígított sörrel vagy tejjel letörölhetjük a port és tisztává, fényessé tehetjük a leveleket.

szobanovenyeink tel vegen 03

Légyinvázió

A tőzeglegyek előszeretettel keringenek a cserepek körül. De csak ott, ahol a növény földjét túl nedvesen tartjuk! Különösen télen fontos, hogy hagyjuk a közeget mindig megszáradni (de ne kiszáradni!). Az is megoldás, ha a talaj felső rétegét eltávolítjuk és 2 cm vastag agyaggranulátumot terítünk szét a helyére.

Vízkő

Nem betegség, de csúnya látvány, amikor a vízkő lerakódik a talajon vagy a cserép szélén. Segít, ha esővízzel vagy más lágy vízzel öntözünk. Remek ötlet a burgonya főzővizét használni locsoláshoz, ami ráadásul ásványi anyagokat is tartalmaz.

Jönnek a tetvek

Akadnak kártevők, amelyek már ilyenkor is megjelennek a szobanövényeken: levéltetvek, pajzstetvek és gyapjastetvek. Védekezésként érdemes lágy szappanos vízzel lemosni a leveleket. A gyapjastetvek esetében ajánlott némi repceolajat adni a szerhez majd permetezni egy flaskából.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?