Párásítsunk!
Sokan kedvelik a nagy, zöld levelekkel díszítő beltéri pálmákat, amelyek trópusi hangulatot varázsolnak a lakásokba. Nem csak légtisztító hatással bírnak, de gyakran térhatárolóként is funkcionálnak.
A szobai pálmákat általánosságban könnyű nevelni, ha a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk. Minél vastagabbak és merevebbek a levelek, mint például a cikász pálmánál (más néven szágó pálmánál) vagy a botpálmánál, annál kevesebb vizet igényel a növény. Minél vékonyabb és finomabb a levélzet, mint például a legyezőpálma vagy a halfarokpálma esetében, annál többet kell öntöznünk őket. A pangó vizet azonban egyetlen pálma sem szereti!
A trágyázásra évente egyszer kerüljön sor, hosszúhatású táppal. Ha folyékony tápot használunk, akkor kéthetente az öntözővízhez keverhetjük.
A jó növekedés fontos tényezője, hogy a levélszéleket és végeket ne hagyjuk kiszáradni, azaz a levegő páratartalma 40% felett legyen. A fűtött szobákban ezt mindennapos, mészben szegény vízzel történő spricceléssel, párásítással tudjuk elérni. Általában a pálmák viszonylag világos helyen érzik jól magukat, de kerülik a tűző déli napot. Kivételt a cikász pálma jelent. Alacsony páratatalom esetén a levélcsúcsok barnulnak, ez télen szokott leginkább előfordulni.
A nyári hónapokban napos helyen is állhat a növény, ha lassan hozzászoktatjuk. Amikor a cikász pálma újabb levélrózsát képez, a növény lenyomja az idős rozettát. Így a lassan növekvő pálma az évek során kompakt, dekoratív törzset nevel.
A szobai pálmák rendkívül lassan nőnek, gyakran nem hoznak 2-4 levélnél többet egy évben. Vigyázat, ne vágjuk le a pálma törzsét, mert általában csupán egy növekedési pontja van és akkor nem nő tovább. Az idős levelek gyakran elszáradnak, elhalnak. Ha sárgulnak, nem túl szépek, egyszerűen vágjuk le őket.