Szobapálmád van? Íme, a legfontosabb tudnivalók

Szobapálmád van? Íme, a legfontosabb tudnivalók

Párásítsunk!

Sokan kedvelik a nagy, zöld levelekkel díszítő beltéri pálmákat, amelyek trópusi hangulatot varázsolnak a lakásokba. Nem csak légtisztító hatással bírnak, de gyakran térhatárolóként is funkcionálnak.

szobapalmad van tudnivalok 06

A szobai pálmákat általánosságban könnyű nevelni, ha a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk. Minél vastagabbak és merevebbek a levelek, mint például a cikász pálmánál (más néven szágó pálmánál) vagy a botpálmánál, annál kevesebb vizet igényel a növény. Minél vékonyabb és finomabb a levélzet, mint például a legyezőpálma vagy a halfarokpálma esetében, annál többet kell öntöznünk őket. A pangó vizet azonban egyetlen pálma sem szereti!

szobapalmad van tudnivalok 07

A trágyázásra évente egyszer kerüljön sor, hosszúhatású táppal. Ha folyékony tápot használunk, akkor kéthetente az öntözővízhez keverhetjük.

szobapalmad van tudnivalok 02

A jó növekedés fontos tényezője, hogy a levélszéleket és végeket ne hagyjuk kiszáradni, azaz a levegő páratartalma 40% felett legyen. A fűtött szobákban ezt mindennapos, mészben szegény vízzel történő spricceléssel, párásítással tudjuk elérni. Általában a pálmák viszonylag világos helyen érzik jól magukat, de kerülik a tűző déli napot. Kivételt a cikász pálma jelent. Alacsony páratatalom esetén a levélcsúcsok barnulnak, ez télen szokott leginkább előfordulni.

szobapalmad van tudnivalok 03

A nyári hónapokban napos helyen is állhat a növény, ha lassan hozzászoktatjuk. Amikor a cikász pálma újabb levélrózsát képez, a növény lenyomja az idős rozettát. Így a lassan növekvő pálma az évek során kompakt, dekoratív törzset nevel.

szobapalmad van tudnivalok 04

A szobai pálmák rendkívül lassan nőnek, gyakran nem hoznak 2-4 levélnél többet egy évben. Vigyázat, ne vágjuk le a pálma törzsét, mert általában csupán egy növekedési pontja van és akkor nem nő tovább. Az idős levelek gyakran elszáradnak, elhalnak. Ha sárgulnak, nem túl szépek, egyszerűen vágjuk le őket.

szobapalmad van tudnivalok 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR