Miként tudjuk a kertben a kínai kenderpálmát átteleltetni?

Miként tudjuk a kertben a kínai kenderpálmát átteleltetni?

Kapjon téli ruhát.

A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) igen robusztus, az enyhébb telű régiókban vagy téli védelemmel akár a kertben is átteleltethető. A Himalájából származó növény 2500 méteres magasságon él, őshazájában 10 méteresre is megnőhet.

Erős leveleinek sima száruk van és az alapig szeldeltek. Egy szezonban 10-20 új levelet hoz, amelyek a törzs közepéből nőnek ki, először függőlegesen. Ezt követően fokozatosan lehajlanak, miközben az alsó, öreg levelek elhalnak. Ily módon még a mi éghajlatunkon is akár évi 40 cm-rel növekedhet a pálma. A törzset rostos, kenderszerű, barna szálak borítják, ezeket az eredeti élőhelyén gyűjtik, kötelet, vásznat készítenek belőlük.

kinai kenderpalmat atteleltetni 02
Peter Stevens

A téli védelem valójában már az ültetési hely megfelelő választásával kezdődik. Lehetőleg szélvédett helyre kerüljön, ügyeljünk a mikroklímára is. A talaj legyen jó vízelvezető képességű és ne legyen a csapadékos télen se nedves, pangó vizes. Az agyagos talajokat durva építési homokkal keverjük, a jobb vízelvezetés érdekében. A 10-15 cm magas kavicsréteg az ültetőgödör alján szintén a jobb vízelvezetést szolgálja.

Mindegy, hogy a házban vagy a kertben teleltetjük-e át a kenderpálmát, a koronájának lehetőség szerint tömörnek kell lennie. Ha behozzuk télire, akkor még a szabadban bugyoláljuk be, hogy a házban kevesebb helyet foglaljon. Távolítsunk el előzetesen minden alsó, már lógó, sárguló levelet. Hagyjunk egy rövid levélszárat, az majd idővel kiszárad és tovább rövidíthető vagy egyszerűen lehúzható.

kinai kenderpalmat atteleltetni 03
Torquay Palms

A kinn telelő példányoknál az első fagyok előtt a gyökérnyakat 30 cm vastag kéregmulccsal fedjük. Azok a pálmák, amelyek cserépben nőnek, kerüljenek egy árnyékoló házfal elé és vastagon tekerjük körbe szigetelést biztosító kókuszrost szőnyeggel, gyapjúval vagy zsákvászonnal. A cserepet állítsuk hungarocellre, a gyökérlabdát fedjük vastagon fenyőágakkal.

A kenderpálma hazájában télen száraz hideg van, a mi teleinken a nedvesség jelenti a fő veszélyt számára, ezért kell óvni az érzékeny központi részt, amikor több napig fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kössük össze ehhez lazán a leveleket kókuszrosttal, és az így kapott tölcsért töltsük meg szalmával. Ezután a korona egészét világos színű gyapjúval tekerjük körbe, hogy a téli napsütésben se melegedjen túlságosan fel. Tartós csapadék esetén érdemes egy esővizet lepergető, de légáteresztő anyaggal ezt kiegészíteni.

Enyhébb időben télen is öntözzük (ez főként a cserepes pálmánál lényeges), és bontsuk ki a koronacsomagolást, amint nem várható több tartós komolyabb fagy.

Bevezető kép: Torquay Palms

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR