Szorgos október: rengeteg feladat vár rád a kertben!

Szorgos október: rengeteg feladat vár rád a kertben!

13 teendő, amiről ne feledkezzünk el!

A kertszezon lassan véget ér, de októberben még rengeteg tennivaló akad a szabadban. Ilyenkor még kellemes, napos időnk is lehet, érdemes ezt kihasználni, és felkészíteni a kiskertet a hideg évszakokra.

Itt az idő hagymásokat ültetni

Színpompásan, virágosan indul majd a tavasz, ha ilyenkor elültetjük a hagymásokat. Fontos, hogy a hagymák és gumók jó vízáteresztő képességű talajba kerüljenek. A rothadás elkerülése érdekében a pangó vizet kerülni kell! A hagymások főleg csoportokban mutatnak jól (ezért ajánlatos őket ültetőkosárban ültetni), és így a gyepben is könnyebben kezelhetőek: elvirágzás után fűnyíróval lehet levágni a leveleket.

szorgos oktober 01

Elő kell készíteni az új ültetéseket

Aki a következő évben új ágyást szeretne, annak már most elő kell készítenie azt. Idén ősszel ássuk fel a kötött, agyagos talajt. A durva rögöket hagyjuk kora tavaszig, a fagy majd segít összetörni, elaprózni őket.

A pázsitban újítsuk fel a kopasz foltokat

Az október az év utolsó lehetősége, hogy a foltos gyepet rendbe tegyük, a kopasz foltokat újravessük. Ehhez először kézi erővel vagy géppel egy kicsit fel kell lazítani a talajt, és eltávolítani a gyomokat, majd lehetőleg ugyanazzal a fűmagkeverékkel vessük felül az üres részeket. Fedjük be vékonyan humuszos talajjal, majd öntözzük be alaposan, és ne hagyjuk kiszáradni!

szorgos oktober 02

Most ültessük át a fákat

Néha csak ültetés után derül ki, hogy nem megfelelő fajtát, fajt választottunk, vagy nem a legideálisabb helyre került a csemete. Nem kell azonban rögtön a fűrészhez nyúlnunk! Amennyiben a fácska még nincs 5 éve ugyanazon a helyen, általában jól bírja az átültetést - amit lehetőleg október és március között, fagymentes időben végezzünk.

Ássuk körbe a gyökérlabdát éles ásóval, és egy régi takaró segítségével helyezzük át új helyére a fát. Az ősszel ültetett fák éppen egy stresszmentes növekedési fázisban vannak. Az ilyenkor ültetett növények a talajban tárolt hőt remekül ki tudják használni a gyökérképzéshez. A gyökerek képződését segíti a nedves éghajlat is, ezért a fák és bokrok károsodás nélkül tudják átvészelni a telet. A tél végére már megerősödnek, ez segít túlélni a kora tavaszi csapadékszegényebb időszakot is.

A sáfrányfű téli védelméről gondoskodjunk

A sáfrányfű (Crocosmia)  gumói a talajban maradhatnak télire, de ajánlatos őket befedni vastag réteg lombbal vagy fenyőággal. Teleltethetjük őket a kardvirághoz hasonlóan is, ha a gumókat felszedjük és egy dobozban, homokos talajban, hűvös pincében tároljuk.

szorgos oktober 03

Gondoskodjunk a pampafüvek téli védelméről

A pampafüvek töve (Cortaderia)  nagyon érzékeny a nedvességre. Emiatt muszáj őket védeni, ősszel a leveleket össze kell fogni és összekötni, hogy minél kevesebb eső, csapadék jusson a növény belsejéhez.

A rózsa diplokarponos levélfoltosságát kapjuk el időben

Akinek rózsája van, az minden bizonnyal a diplokarponos levélfoltosságot is ismeri, azaz a leveleken megjelenő jellegzetes, csillag alakú fekete foltokat. A levelek később sárgulnak, majd lehullanak. A kórokozót elkerülendő, már ültetéskor ajánlatos figyelmet fordítani arra, hogy napos, szellős helyre kerüljön a rózsa. A beteg leveleket októberben távolítsuk el, és semmisítsük meg, hogy a kórokozó ne tudjon áttelelni.

szorgos oktober 04

Most kezdődik a rózsák ültetési időszaka

Ilyenkor legjobb a rózsákat ültetni - szebbnél szebb fajtákkal várnak a kertészetek. Ezek jól meggyökeresednek tavaszig. Jó tudni, hogy az ősszel kínált rózsák frissek, tavasszal nagy valószínűséggel ugyanezeket vehetjük majd meg, csak közben hónapokat töltöttek hűtőházban.

Ne feledjük a kerti tó tisztítását, a levelek kihalászását

Amennyiben a kerti tavat nem fedtük le hálóval, rendszeresen távolítsuk el a tóba hulló leveleket egy háló segítségével. Különben a tó aljára süllyednek, és ott az iszapréteget vastagítják, ha elbomlanak. Ha tavasszal visszavágjuk a partmenti növényeket, akkor megakadályozzuk, hogy még több levél kerüljön belőlük a vízbe, és nem fognak télen az áttelelő rovaroknak sem szállást nyújtani a sűrű bokrok.

Gyűjtsünk tölgylevelet

A tölgylevél gazdag tanninban és csak lassan bomlik le. A várakozás megéri: a keletkező humuszos talaj alacsony pH-értékű, ezért minden, savanyú talajt kedvelő növény számára ideális. Ide tartozik pl. a rododendron, az azálea, a kamélia és az áfonya, de a hortenziának is savas talajra van szüksége a szép kék virágszínhez. A tölgylevelet mulcsként is teríthetjük a növények töve köré.

szorgos oktober 05

Ideális az idő a bokros bazsarózsák ültetéséhez

A bazsarózsa (Paeonia)  már korán felébred tavasszal, és a fiatal hajtások igen sérülékenyek, ezért még ősszel szükséges őket átültetni, ha szeretnénk. Nem árt az ültetés után enyhén takarni télre, lombbal vagy fenyőlevéllel.

szorgos oktober 06

Vágjuk vissza az évelő díszgyertyát

Azért, hogy az élettartamát meghosszabbítsuk, az évelő díszgyertyát (Oenothera lindheimeri)  azonnal vissza kell vági az elvirágzás után. Ez segíti a növényt, hogy megerősödjön, energiát tudjon gyűjteni a következő évre. Jó, ha novemberben lombbal takarva védjük a fagytól.

szorgos oktober 07

A kerti tóban és környékén vágjuk le az elsárgult növényi részeket

Ősszel kell eltávolítani a tündérrózsák és más vízi vagy vízparti növények elsárgult leveleit is, speciális ollóval. Amennyiben az iszapba ülepedtek már a levelek, akkor vödröt használjunk a kihalászásukhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR