Sztívia cserépben: kéznél van az édesítőszer

Sztívia cserépben: kéznél van az édesítőszer

Harmincszor édesebb.

A sztívia, édes levél vagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana)  néven ismert növény egy Dél-Amerikában honos évelő. A leveleiből készült édesítőszer kapható folyékony formában, de por alakban és tablettaként is. A különféle készítmények hosszú távú hatásaival kapcsolatos adatok igen hiányosak, ennek ellenére rengeteg termék került a piacra, sokszor a szabályozás sem egyértelmű. Az indiánok egyébként már régóta használják a növényt, többek közt sebgyógyításra.

Ha szeretnénk édesítésre alkalmazni, érdemes inkább termeszteni. A sztíviát célszerű cserépben nevelni, napos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban érzi jól magát.

sztivia cserepben keznel van 02

A sztívia nagyon fagyérzékeny, ezért legkésőbb októberig, de inkább szeptember közepéig vigyük be a cserépben nevelt növényt. A hajtások rendszeres lecsípése elősegíti a levélképződést és az elágazódást. A leszüretelt leveleket felhasználhatjuk frissen vagy száríthatjuk is őket.

Vigyázat, a sztívia harmincszor édesebb, mint a cukor!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR