Medvehagyma a kertben: gyógynövény és vadzöldség

Medvehagyma a kertben: gyógynövény és vadzöldség

Jellegzetes íz és illat.

A medvehagyma közkedvelt tavaszi vadzöldség, gyógynövényként is ismert évelő, amely néhány helyen az erdőben is gyűjthető. A szüretnek szabályai vannak, amiket be kell tartanunk. Aki rajong ezért a karakteres levélzöldségért, telepítsen néhány tövet a kertjébe is, így bármikor szedegethet belőle.

A természetben a nedves, félárnyékos erdők alján, patakok, rétek mentén nő. Az évelő hagymás növény kb. 20-50 cm magasságot érhet el. A medvehagyma számára ideális hely a kertben hasonló, mint az erdőben: napos-félárnyékos. A növény kedveli a meleget, de nem szereti a direkt tűző napot. Humuszban és tápanyagban gazdag talajra van szüksége. A nedves talajt is jól viseli, de fontos a megfelelő vízelvezetés. Kedveli az őszi levelek vagy érett komposzt talajtakaró rétegét is.

Széles, kard alakú levelei erősen fokhagymaillatúak. Fehér virágai áprilistól júniusig ernyőkben nyílnak. Nyáron a levelek elhervadnak és csak a következő évben hajtanak ki újra. A virágok, sőt az enyhén borsos ízű magvak is ehetőek.

medvehagyma gyogynoveny vadzoldseg 02

Ha jól érzi magát, akkor a medvehagyma könnyen elszaporodik, szőnyegszerű aljnövényzetet hoz létre. Virágzást követően magunk is szaporíthatjuk tőosztással, ha egyszerűen kiásunk pár tövet és máshova ültetjük át őket. Az ültetési mélység kb. 15 cm, a tőtáv 15-20 cm legyen.

A kertben nem túl dekoratív, mivel csak rövid ideig zöldell, majd visszahúzódik, ezért érdemes más növényekkel, pl. árnyliliommal, páfrányokkal, kerti tollbugával kombinálni, hogy ne maradjanak csupasz foltok. Ha magvetéssel szeretnék szaporítani, akkor júliusban gyűjtsünk magokat, majd közvetlenül a szabadföldbe vessük el őket. A magok csírázása nagyon hosszú ideig tart.

medvehagyma gyogynoveny vadzoldseg 03

Összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal!

Ügyeljünk arra, hogy összetéveszthető a gyöngyvirággal, hasonlóak a levelei, bár a gyöngyvirág később, májusban bújik csak ki a földből. Előfordulhat azonban, hogy a szezonok összeérnek és egyszerre van jelen a két növény. Dörzsöljük meg a leveleket, a medvehagyma fokhagyma illata nagyon jellegzetes, messziről érezhető és a levelek is egyesével állnak.

Már a rómaiak és a kelták is bíztak a növény gyógyhatásában. A nevét egyébként onnan kapta, hogy a medvék a téli álomból felébredve állítólag a medvehagyma levelét keresik, hogy magukhoz vegyék a tápanyagokat.

A medvehagyma allicint tartalmaz. Ez a szerves kénvegyület felelős az ízért és illatért. A levelekben találunk C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, így például vasat, magnéziumot, kalciumot, mangánt. Fogyasztásuk kedvező hatású a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra és a szív egészségére. Antibiotikus és méregtelenítő hatással bírnak, serkentik az emésztést, javítják az étvágyat is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR