Új trend figyelhető meg: egyre jobban támogatják a kevesebb kavicsot, több természetes növényzetet a kertekben

Új trend figyelhető meg: egyre jobban támogatják a kevesebb kavicsot, több természetes növényzetet a kertekben

Ösztönző ötletek.

A kert nem csupán beállóhely az autónak, de élettér, zöldfelület, táplálékot adó terület is lehet. Egyre többen jönnek rá arra, hogy a kaviccsal, térkővel leburkolt, netán lebetonozott részek helyett olyan kerteket kell létrehozni, amelyek árnyékolnak, hűtenek, O2-t termelnek, élelmet adnak a konyhaasztalra, táplálékot biztosítanak a méheknek, segítenek fenntartani a biodiverzitást, megtartják az esővizet (a sor még hosszan folytatható).

Számtalan példát látunk a nagyvilágban arra, hogy a hatóságok miként igyekeznek elősegíteni azt, hogy a műkertek helyett élő, természetes kerteket alakítsanak ki a lakosok.

kevesebb kavicsot tobb novenyzetet 02

Nemrég Németországban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány építésügyi minisztere vetette fel a megosztó rendelet lehetőségét: be kellene tiltani, hogy a lakóházuk körüli területet a tulajdonosok kaviccsal, murvával szórják fel, esetleg le is aszfaltozzák. Természetesen a tervezetnek támogatói és ellenzői is akadnak, biztosan nem lehet mindenkit kényszeríteni arra, hogy órákat töltsön kerti munkával, de különféle intézkedéssel a tiltás helyett ösztönözni érdemes inkább a lakosságot.

kevesebb kavicsot tobb novenyzetet 05

Bécsben szintén évek óta komolyan dolgoznak a városok élhetőségének javításán, például a homlokzati zöldítések előírásával. Egy korábbi szabályozás szerint újonnan épülő házak legalább egyötödét kell majd növényekkel befuttatni. A rendelkezés segíti a szebb városkép és a hűvösebb mikroklíma kialakulását, a gyorsan növő levéltömegek pedig enyhítenek a nyári forróságon. Az előírás minden hét és fél méternél magasabb új építésű lakó- és ipari épületre vonatkozik, de a klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaralók és kiskertek azonban kikerültek a szabályozás alól. Az egyre melegebb, afrikai klímában nem is kérdés, hogy erre mekkora szükség van.

kevesebb kavicsot tobb novenyzetet 06

Szerencsére hazánkban is akadnak olyan önkormányzatok, amelyek támogatják a zöldhomlokzat létesítését. Az I. kerület Budavári Önkormányzat célja például a homlokzati zöldfalak kialakítását pályázattal segíteni, és így az épületek árnyékolását, szigetelését ösztönözni, amely hatékony eszköze lehet a klímaváltozással gyakoribbá váló, a jövőben várhatóan erőteljesen befolyásoló hőhullámok elleni védekezésnek. A növényzet hatékony segítséget nyújt a nyári hűtési energia mérséklésében, ezzel fogyasztáscsökkentést, valamint szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást is eredményez.

kevesebb kavicsot tobb novenyzetet 03

Hasonlóan zöldebb városképben gondoskodnak Józsefvárosban, ahol homlokzatzöldítésre, gangzöldítésre és árnyékolásra is lehet támogatást kérni. A pályázat kifejezetten függőleges felületek, homlokzatok, tűzfalak növénnyel való befuttatását, udvarok és függőfolyosók árnyékolását (pl. támszerkezetre növények futtatásásával), balkonkertek, gangkertet kialakítását célozza.

kevesebb kavicsot tobb novenyzetet 04

Olyan példa is ismert, amikor arra ösztönzik a kerttulajdonosokat, hogy művészi gonddal nyírt makulátlan pázsit helyett nagyobb fajgazdagságot rejtő, virágzó réteket, gyepeket neveljenek, amellyel a beporzó rovaroknak is táplálékot biztosítanak. Minnesota államban élő kerttulajdonosok például anyagi segítséget is kapnak, ha a méheknek kedveskednek és az agyonnyírt pázsit helyett lóherével, százszorszéppel tarkított füvet vetnek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR