Télen metsszük a platánfákat!

Télen metsszük a platánfákat!

Alkoholba mártott metszőolló.

A platánokat Közép-Európában elsősorban a platánrák károsítja. A rettegett gombabetegség (Ceratocystis fimbriata f. sp. platani)  rendkívül agresszív. 1929-ben jelent az az Amerikai Egyesült Államokban, majd Dél-Európából indult hódítóútjára az öreg kontinensen.

Már az ágakon, törzsön vagy gyökereken esett legkisebb sérülésen keresztül képes behatolni. A gombabehatolás optimális hőmérséklete 25 °C, 10 °C alatt nem fertőz. A szállítószöveteken keresztül a kórokozó az egész növényben elterjed.

platanfakat telen metsszuk 03

A tünetek közé tartozik a sejtburjánzás, daganatok megjelenése az ágakon, törzsön. A fiatalabb fák akár el is pusztulhatnak. A rákos sebek sötétre színeződhetnek, emiatt a fa díszítőértékét is elveszíti.

A betegség terjedésének legfontosabb oka maga a metszőolló! Ezért a metszés előtt 70%-os alkoholban fertőtlenítenünk kell az eszközt. Ha télen, ősz végén vágjuk vissza az ágakat, akkor némileg csökkentjük a kockázatot, mivel a gomba növekedése 10 °C alatt meglehetősen gátolt. A vágási felületet a lehető leggyorsabban kezeljük sebkezelő szerrel.

platanfakat telen metsszuk 04

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?