Télen metsszük a platánfákat!

Télen metsszük a platánfákat!

Alkoholba mártott metszőolló.

A platánokat Közép-Európában elsősorban a platánrák károsítja. A rettegett gombabetegség (Ceratocystis fimbriata f. sp. platani)  rendkívül agresszív. 1929-ben jelent az az Amerikai Egyesült Államokban, majd Dél-Európából indult hódítóútjára az öreg kontinensen.

Már az ágakon, törzsön vagy gyökereken esett legkisebb sérülésen keresztül képes behatolni. A gombabehatolás optimális hőmérséklete 25 °C, 10 °C alatt nem fertőz. A szállítószöveteken keresztül a kórokozó az egész növényben elterjed.

platanfakat telen metsszuk 03

A tünetek közé tartozik a sejtburjánzás, daganatok megjelenése az ágakon, törzsön. A fiatalabb fák akár el is pusztulhatnak. A rákos sebek sötétre színeződhetnek, emiatt a fa díszítőértékét is elveszíti.

A betegség terjedésének legfontosabb oka maga a metszőolló! Ezért a metszés előtt 70%-os alkoholban fertőtlenítenünk kell az eszközt. Ha télen, ősz végén vágjuk vissza az ágakat, akkor némileg csökkentjük a kockázatot, mivel a gomba növekedése 10 °C alatt meglehetősen gátolt. A vágási felületet a lehető leggyorsabban kezeljük sebkezelő szerrel.

platanfakat telen metsszuk 04

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR