Így lett a gyertyán a szerszámnyél és fáklya fája

Így lett a gyertyán a szerszámnyél és fáklya fája

A magyar erdő gyakori fáját könnyű felismerni ezekről a fotókról, amelyek a vesszőjétől a virágáig, makkocskájától törzséig bemutatják. 

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus)  csak a nevében közönséges, hogy magyarul is kettős neve legyen, mint a tudományban. Ez nagyon fontos lehet azoknak a világjáró dendrológusoknak, a fás szárú növények tudósainak, akik mind a 30-40 Carpinus fajjal találkoznak más földrészeken. Nekünk magyar természetjáróknak csak a Vértesben, kis területen élő keleti gyertyántól kell megkülönböztetnünk a közönséges gyertyánunkat. Maradnak még a botanikus kertek és az arborétumok külföldi érdekességként ültetett gyertyánjai, de azok többnyire ki vannak táblázva.

Keményfa és gyertya

Sajnos a tudományos név megfejtésére sem találtam meggyőző magyarázatot; a Carpinus állítólag kemény fát jelent, és a gyertyán valóban kiváló szerszámnyél. A betulus, betula a közeli rokon nyírfa latin neve. A magyar gyertyán szó rokona a gyertyának, a fa vékonyka vesszői nagyon alkalmasak lehettek a tűzgyújtáshoz, vagy csokorba kötve fáklyaként szolgálhattak.

A szél szárnyán utazik

A gyertyán nálunk tölgyekkel vagy bükkfákkal alkot elegyes erdőket. A törzse alapján a kopasz, téli erdőben is elkülöníthető ezektől; a sima, de márványosan csíkozott kérge majdnem mindig olyan, mintha a fa csavarodott lenne. A gyertyán váltivarú egylaki növény, hímvirágai már lombfakadás előtt barkaként csüngenek a vékony vesszők közepéről. A nővirágok később, a friss hajtások csúcsáról lógnak füzérként. A megporzást a szél végzi, így a rovarcsalogató színek és illatok hiányoznak a virágzatokból. A kétszeresen fűrészesen fogazott levelek a kiemelkedő erektől ráncosak, redősek. Lombhullás előtt a levelek élénk- vagy rozsda-sárgára színeződnek. A termése makkocska, amely egy háromágú repítőkészüléken ül, és a téli szélben gyorsan pörögve messzire jut az anyanövénytől.

Hajlékony, mint a sövény, de kemény, mint a baltanyél

A gyertyán csemeték jól tűrik a metszést és az ágak hajlítgatását, így akár áthatolhatatlan sövénnyé alakíthatók. A fatest belseje majdnem fehér, nagyon világos, rugalmas, szívós és szép balta- vagy fejszenyél készül belőle. Tűzifának is keresett, de a kiszáradt fája a csavarodottsága miatt nagyon nehezen hasogatható. A gyertyán kivágott erdeje a makkokról és a tősarjakról is hamar megújul.

gyertyan baltanyel 02
Közönséges gyertyán törzsén a kéreg jellegzetes csavart rajzolata

gyertyan baltanyel 03
Közönséges gyertyán barkája

gyertyan baltanyel 04
Közönséges gyertyán hímvirágai a barkában

gyertyan baltanyel 05
Közönséges gyertyán fakadó lombja és nővirág kezdeményei

gyertyan baltanyel 06
Közönséges gyertyán fiatal levelei

gyertyan baltanyel 07
Közönséges gyertyán fényes és kétszeresen fűrészelt szélű levelei

gyertyan baltanyel 08
Közönséges gyertyán még éretlen termései

gyertyan baltanyel 09
Közönséges gyertyán éredő makkocskái

gyertyan baltanyel 10
Közönséges gyertyán érett termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR