Tök szép, de vajon tök jó-e?

Tök szép, de vajon tök jó-e?

Ehető-e a dísztök? Hááát, az attól függ! Megmutatjuk, hogy mit kell tudni az elkészítésükről és felhasználásukról.

Újra elérkezett az október, ideje hát elkészítenünk az idei őszi dekorációkat! Sokan különféle színes tökökből, levelekből, hangulatos őszi virágokból összeállított, szemrevaló kompozíciókkal díszítik fel a lakást vagy a ház bejáratát. Az első kövér sütőtököket is ilyentájt cipeljük haza a piacról vagy hipermarketből.

A közkedvelt sütőtökök mellett azonban a legtöbbször ott találunk egy nagy halom érdekes, vicces külsejű, tarka-barka dísztököt is. Felmerül rögtön a kérdés: csupán dekorációs célokat szolgálnak ezek a különleges, jópofa termések vagy talán – megfelelően elkészítve – meg is ehetnénk azokat?

eheto disztokok 02

A dísztökök és sütőtökök elkészítése

Ahogy nemsokára kiderül, a legtöbb esetben az eljárás teljesen biztonságos, a végeredmény pedig ízletes! Ha betartjuk az alábbi néhány alapvető szabályt, a boltokban kapható szinte valamennyi dísztököt feltálalhatjuk. Lássuk, hogyan lehet ezeket gyorsan, egyszerűen elkészíteni!

eheto disztokok 04

eheto disztokok 05

Pézsmatök

A Hamupipőke meséjéből ismert, tökhintóvá változó sütőtökre (Cucurbita moschata) gondolunk. Színe a narancssárgán kívül lehet fehér, sárga vagy sárgásbarna. Nem csupán ehető, de még édesebb is, mint a hagyományos, lámpásnak kifaragható sütőtök. Nagyon finom sütőtökös pitét készíthetünk belőle! Vágjuk fel négy darabra, majd tepsire téve süssük 175 °C-os sütőben körülbelül 60 percig.

eheto disztokok 03

MINI sütőtök

A miniatűr / bébi sütőtökök ehetőek, sőt ízletesek. Az egyetlen probléma velük, hogy minél hosszabb ideig tároljuk, úgy válik az ízük egyre keserűbbé. Így az a legjobb, ha a vásárlás után 2-3 héten belül el is fogyasztjuk ezeket. Süssük meg a sütőben, vagy vágjuk fel és megpárolva készítsünk belőle pompás téli köretet.

eheto disztokok 07

Dísztök

A dísztökök könnyen felismerhetők változatos színükről, furcsa, szokatlan alakjukról, illetve a külsejüket díszítő mókás kitüremkedésekről, dudorokról. Vásárláskor vizsgáljuk meg a dísztök héját. Ha különösen kemény, elképzelhető, hogy tulajdonképpen lopótökről van szó, amely rendkívül keserű, így ízletesnek távolról sem nevezhető. Éppen ezért maradjunk az olyan, puhább héjú dísztököknél, amelyek a hagyományos tökhöz hasonlóak.

eheto disztokok 08

eheto disztokok 09

Furcsa kinézetű, különc sütőtökök

Eltekintve szokatlan formájuktól, textúrájuktól vagy színüktől, nem különböznek a hagyományos sütőtöktől, és ugyanúgy el is készíthetjük, mint a "rendes" sütőtököt. Vágjuk fel nagyobb darabokra, a héját távolítsuk el, és megfőzve vagy párolva készítsük el köretnek. Félbe vagy negyedekre vágva meg is süthetjük a sütőben. Helyezzük a darabokat "arccal" lefelé egy tepsire, és 175 °C-on süssük egy órát, amíg puha nem lesz. Pürésítve vagy áttörve kenyérfélékhez fogyaszthatjuk. Vaj és tetszés szerinti fűszerek hozzáadásával finom kencét alkothatunk.

eheto disztokok 10

Jó, ha tudjuk!

Van néhány fontos dolog, amire ügyelnünk kell a dísztökökkel, illetve sütőtökökkel kapcsolatban. Ne hagyjuk, hogy a gyerekek játékból a szájukba vegyék a mosatlan tököt, mivel azok héján vegyszermaradékok lehetnek. Ha fogyasztásra szánt tököt vásárolunk, a túlzottan fényes terméseket is kerüljük. Ezek ugyanis nagy valószínűséggel egy "szépítő" viaszrétegnek köszönhetik a dekoratív megjelenésüket. A tökfélék továbbá igen gyorsan rothadásnak is indulhatnak, ezért figyeljünk rájuk, ha pár hétnél tovább akarjuk megtartani azokat. A nagy gonddal kiválasztott, csodás dísztökünk röpke 2-3 nap leforgása alatt kemény, ehető termésből megpuhult, bűzös masszává változhat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?