Tőzegkoronggal játék a magvetés

Tőzegkoronggal játék a magvetés

Előfordult már, hogy az elvetett magvak közül egy sem kelt ki? Mutatunk egy játékos és eredményes vetési technikát, amely otthon bármikor kipróbálhatsz.

A tőzegkorong gyakorlatilag egy magas nyomáson, tőzegből összepréselt és cellulózhálóval összefogott magvető kezdőcsomag. Magvetés előtt áztassuk vízbe a korongokat - követve a használati utasítást -, mire azok látványosan, pár perc alatt teleszívják magukat nedvességgel és a fél centis tőzegzseton 6-7 cm magas táphengerré alakul, középen egy lukacskával a magoknak.

Így szívja meg magát:

Egy lyuk, két mag

Egy lyuk, két mag - ennyi az egész, végeztem is a szaporítással. Semmi kosz, sár, kiborult virágföld, igazi 21. századi megoldás. Már csak egy optimális helyet kell keresni a csírázáshoz, majd a későbbi palántaneveléshez.

Készül az új-zélandi spenót

Hova tegyük a magágyat?

Az ideális magágy világos, meleg és magas páratartalmú. Vehetünk boltban kínált műanyag palántanevelő házat is, vagy átlátszó műanyag dobozokat is használhatunk. Mivel a csírázáshoz a szobahőmérsékletnél általában magasabb hőmérséklet az optimális, mindig takarjuk le a magvetést üveggel, vagy átlátszó fóliával. A takarás másik előnye, hogy a zárt közegben egyenletesen magas a páratartalom, kevésbé szárad ki az ültetőközeg. Arra azért figyeljünk, hogy ne fülledjen be, mert az csak a gombáknak kedvez.

Először véd, majd lebomlik

A tápkorongos vetés további előnye, hogy nem kell tűzdelnünk (azaz egyesével szétültetni a kikelt magoncokat), hanem ha növényünk eléri a kívánt palántaméretet, táphengerestől csak át kell ültetnünk a cserépbe vagy ki a veteményeskertbe. A cellulózháló, ami a hengert összefogja, ültetés után lassan elbomlik, így a sérülékeny gyökérrészek érintetlenül kerülnek új helyükre.

Mángold

Mikor vessünk?

Amikor a növény kívánja. Tavaszi időszak esetén március elejétől kezdhetjük a különféle zöldségfélék magvetését, így április-májusra kiültetésre alkalmas palántáink lesznek. Hosszú csírázású növény esetében különösen figyeljünk az optimális nedvességre (tényleg nagyon hamar kiszáradhat).

A tőzegkorong átlagos ára 35-40 Ft/db körül alakul és legtöbbször 10-20 darabos kiszerelésben árulják a hobbikertészeknek. Lehet, hogy nem olcsóbb a növényünk mint egy kész palánta, de jó játék!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR