Tűző nap, fagy, erős szél: 10 tipp, hogy miként segítsük a cserepes növényeink telelését

Tűző nap, fagy, erős szél: 10 tipp, hogy miként segítsük a cserepes növényeink telelését

Felkészülés a kemény télre.

A cserepesek egy részét télre bevisszük a házba: ide tartozik a leander vagy a citrusfélék. A télálló bambusz, rózsa, puszpáng kinn maradhat, de őket is védeni kell a kemény hidegben. Nézzük, hogyan segíthetünk nekik!

1. A díszfüveket érdemes összekötni, így az érzékeny középső részhez nem jut be a nedvesség.

2. A cserepesek alá tett fa- vagy hungarocell lap segít a fagyrepedés elleni védekezésben. Így a felesleges víz el tud folyni, a levegő járhat. Agyagcseréphez használjunk impregnálóanyagot, amely lezárja a pórusokat, megakadályozza a víz beszivárgását, a tartó szétrepedését.

3. A dáliát és a kardvirágot vágjuk vissza arasznyira, ássuk ki a gumókat és tároljuk homokkal rétegezve ládában a pincében.

cserepesek telelese tiz tipp 02

4. Amennyiben nincs elegendő helyünk a dézsás növények tárolására, érdemes a közeli kertészetben, faiskolában is érdeklődünk, sok helyen vállalnak teleltetést.

5. Valamennyivel vágjuk vissza növényeinket, mielőtt teleltetni visszük őket. Így helyet spórolunk, szellősebb lesz a koronájuk és kártevők, kórokozók is kevésbé tudnak felszaporodni. Mindig távolítsuk el az elszáradt leveleket.

6. Azokat az örökzöldeket, amelyek kinn telelnek, a fagymentes napokon öntöznünk kell, különben kiszáradnak. A legnehezebbek a hosszú, kemény, hideg időszakok, amikor a nap is süt. Érdemes ezért árnyékoló hálókkal védeni a növényeket a tűző naptól.

cserepesek telelese tiz tipp 03

7. Alapvetően minden kinti tartóban lévő növényt védenünk kell valamilyen módon. Nem csak a téli erős napsütéstől, de a széltől is.

8. A fagy hamarabb károsítja a cserepeseket, mint az ágyásban lévő növényeket, ezért gondoskodunk kell némi védelemről. Buborékfóliával, zsákszövettel, matraccal körbetekerve a cserepeket könnyebben átvészelik a hideget. Érdemes lombot, szalmát tenni az edény és a matrac közé, ez is melegen tartja őket.

9. Több cserepet összehordhatunk egy kupacba, így jobban védve lesznek a hideggel szemben.

10. Azokat a cserepes, dézsás növényeket, amelyeket behozunk a házba, ne tegyük 15 °C-nál melegebb helyiségbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR