Segítség, mi ez a lyuk a kertemben?

Segítség, mi ez a lyuk a kertemben?

A pocoktól a darázsig.

Kicsi vagy nagy, kerek vagy szabálytalan alakú: a lyukak a kertben nem sok örömre adnak okot. A gödrök megjelenése mögött különböző okok húzódhatnak, tekintsük át a leggyakoribbakat!

lyuk kerbemben 02

A lukak lehetnek felületesek, de mélyebbek is, amelyek járatokba vezetnek. A karbantartási hibák csak fokozatosan jelennek meg, hosszabb idő alatt, az állatok által ásottak viszont hirtelen, akár egyik napról a másikra is. Utóbbiak mélyebbek és nem egyszer kiterjedt járatrendszerhez kapcsolódnak. A lyukak nem mindig okoznak gondot, de nehezíthetik pl. a fűnyírást, a hangyák és más rovarok vékony járatain pedig sok öntözővíz folyik el feleslegesen.

lyuk kerbemben 04

Ki állhat a luk keletkezése mögött?

Pocok

Mindenekelőtt a pocokfélék az egyik legnagyobb lyukkészítők, bosszantó módon nem csak a gyepben rongálják, de a veteményben is tizedelik a növényeket, rágcsálják a gyökereket. Saját járatrendszert ásnak, de előszeretettel foglalják el a vakond elhagyott alagútjait is. Lapos földkupacokat dobnak fel, amelyek gyakran még finom gyökerekkel vannak átszőve. A lyukak bemeneti nyílása általában hosszú ideig nyitva marad, a keresztmetszetük ovális.

A cickányok és a mezei pocok általában 2 cm nagyságú lyukakat hagynak hátra, tipikus földfelszíni kupac nélkül. A cickányok rovarfogyasztóként hasznosak, más pocokfélék ellen a különféle csapdák ajánlhatók. A patkányok nagy, 15 cm-es, kerek lyukakat hoznak létre kilökött halmok nélkül, amikor hozzá akarnak férni a földalatti járataikhoz.

Vakond

A vakondok nem sokáig hagyják nyitva a lyukat és a földalatti járatok bejáratát, gyorsan bezárják azokat. Ezért általában nem lukat látunk, hanem csak a bosszantó kupacot. A halmokat elegyengethetjük, a vakondot viszont el kell űznünk, hogy ne gyártson újabbakat.

Madarak

Kertünk madarai szeretnek magokat, lárvákat, gilisztákat csipegetni, aminek következtében rengeteg kis lapos lukat hagyhatnak hátra, ami mellett tépett fűszálakat, csomókat is megfigyelhetünk. Különösen a rigók, seregélyek, zöld küllők kedvelik a hangyákat megkeresni a fűben.

lyuk kerbemben 06

Darazsak

Egyes darazsak a földbe építik fészküket, ezek bejárata kerek, jó 1 cm nagyságú lyuk. Általában nagy itt a forgalom, ki-be repkednek a darazsak. A sárga-fekete rovarok előszeretettel foglalnak el régi pocoklyukat, és veszélyesek a gyerekekre, felnőttekre egyaránt, mivel könnyű a fészkükbe belelépni. Eltávolításukat bízzuk szakemberre, majd zárjuk le a lyukat.

Lótücsök

Egész földalatti járatrendszert épít ki a lótücsök. A rovarok csak akkor válnak bosszantóvá, ha nagy számban fordulnak elő. A gyepen kerek lukakat látunk, amelyek az egér lyukaira emlékeztetnek, de 1 cm-nél kisebbek. Gyakran találunk teniszlabdaméretű, elszáradt fűfoltokat is, itt vannak a rovar fészkei – az építés során a fű gyökerét eszi és vágja el a lótücsök.

Hangya

Kisméretű, köralakú lyukacskák finom, általában homokos „törmelékkel” hangyáktól is származhatnak. Ezek a rovarok ide-oda vonulnak a lyukak környékén, így könnyű őket beazonosítani. A borostyánsárga hangya gyakran épít bolyt a földbe, homokos talajnál, nagyobb szárazságnál ez többnyire zavaró földkupacokkal jár.

lyuk kerbemben 05

Földigiliszta

Kis, földgolyókkal, morzsalékkal teli lukakat hagy hátra a földigiliszta. Örülhetünk annak, hogy szorgosan dolgozik a talajban, folyamatosan lazítva és humusszal gazdagítva azt.

lyuk kerbemben 03

Vadak és egyebek

Nagyobb állatok is áshatnak lukakat élelmet keresve, így például a kertünkbe beszökő vaddisznó, sün, róka vagy borz. A vaddisznó lyuka nem túl mély, ám nagy lehet. Az egész pázsit szinte fel van szántva. A sünök tölcsér alakú, lapos lyukakat hagyna hátra, amelyek könnyebben eltüntethetők, csakúgy, mint a róka, borz nyomai. Ha ilyennel találkozunk, inkább a kerítést erősítsük meg. Hasonlóan lyukat áshat a kutyánk is, ami szintén bosszantó lehet. Egy korábbi gyomirtás nyomaira is utalhat a luk: a gaz ugyan elpusztult, de lyukat hagyott hátra, A felületi lyukak, rések, elszíneződések általában ápolási, gondozási hibából adódnak.

lyuk kerbemben 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR