Üvegházi molytetű vagy liszteske

Üvegházi molytetű vagy liszteske

Nyáron a szabadban is károsít a molytetű, amely szabad szemmel épp hogy látszik, de a levelek szívogatásával és a vírusok terjesztésével az egész zöldségeskertet letarolhatja.

Üvegházi molytetű vagy liszteske

Bár üvegházi kártevő, fertőzött palántákkal kikerül a szabadba, ahol az őszi fagyokig károsít számos zöldségfélét és virágot is. A kifejlett állat fehér színű, 1-2 mm-es apró lepkeszerű, a levelek hátoldalán alkot telepeket, szívogatja a leveleket. Több vírust is terjeszt.

Paradicsomon

Jelenlétét sokszor csak akkor észlelik, amikor a növény mozgatása következtében felrebbennek a fehér molytetvek. Mézharmatot fejleszt a fertőzött növényen, amitől a levelek ragacsosak, fényesek lesznek. Hőmérséklettől függően évente sok nemzedéke fejlődik. Szabadföldön is súlyos mértékű felszaporodása figyelhető meg elsősorban a nyár második felétől.

Ragacsos

Védekezés

A levéltetveket is fogó sárga színű ragacsos színcsapda a liszteskéket is gyűjti. A kártevő jelenlétét a levelek fonáki oldalának figyelésével lehet ellenőrizni. Betelepülését követően rendszeres 2-3 naponta 3-4 alkalommal megismételt permetezés ad csak hatékony védelmet.

A neemolajat tartalmazó Neemazal, valamint a Naturalis biokészítmények mellett a hagyományos rovarölő szerek között is vannak hatékony szerek: például Cyperkill, Karate, Decis, Actara, Mospilan.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR