Van segítség: ne keseregj, ha pöttyözött, fényevesztett lett a leander levele

Van segítség: ne keseregj, ha pöttyözött, fényevesztett lett a leander levele

Apró pöttyöknek tűnnek, teljesen befednek minden levelet, és a levelek fénye is eltűnik alattuk.

A képen látható levelek erős atkafertőzést jeleznek. Az atkák finom szövedékben élnek elsősorban a levelek hátoldalán, és szívogatásuk hatására alakulnak ki az apró szürkés, ezüstös színű pontok. Takácsatka ellen csak a speciális atkairtó szerek hatnak. A jelenleg forgalomban lévő szabad forgalmú atkairtó szerek közül a Flumite-t ajánlom, felszívódó szer, jó ölő hatású. Hatásosak ellenük még a Nevikén Extra, a Nissorun, az Ortus, a Sanmite atkaölő szerek, melyek szabadföldön alkalmazhatók. 2-3x-i permetezés lehet szükséges heti ismétlésben, és a levelek hátoldalára is jusson a szerből.

leander levele pottyozott 02
Fotó: Tapodi Margit

A javasolt kezelések biztosan eltüntetik az atkákat, de újabbak települhetnek be, ezért figyelni kell a növény fiatal csúcsi leveleit, azokra telepedik először. A leanderen szinte menetrend szerűen június végére szoktak megjelenni a takácsatkák, mivel a száraz meleget szeretik, és ilyen körülmények között gyorsan felszaporodnak.

A telelés alatt is súlyos veszteséget tudnak az atkák okozni a leandereken. Ezért teleltetés előtt ajánlott atka ellen lepermetezni a leander növényeket megelőzésképpen.

Dr. Némethy Zsuzsanna – Növénydoktor

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR