Védjük a kiszáradástól télen az örökzöldeket

Védjük a kiszáradástól télen az örökzöldeket

Télen is öntözzünk!

Amikor a tél elmúltával az örökzöld növényeken barna leveleket és teljesen elhalt hajtáscsúcsokat találunk, akkor ez legtöbbször a kiszáradás eredménye. Itt nem a kemény fagy az ok, hanem az elégtelen vízellátás és a száraz téli időjárás. Különösen érzékenyek egyes örökzöldek, így például a babérmeggy, a tiszafa, a téli bangita, a puszpáng vagy a tujafélék.

A károsodás elkerülhető, ha a növények tövét ágakkal, szalmával takarjuk és árnyékolóval védjük a széltől, erős téli napsütéstől. A gondot az okozza, hogy az örökzöldek télen is párologtatnak a leveleken keresztül, viszont a kiszáradt vagy megfagyott talajból nem tudják felvenni a nedvességet. A szélnek kitett területeken ez még fokozottabban érvényesül.

orokzoldeket telen kiszaradastol 02

Különös figyelmet kell fordítanunk a frissen ültetett fásszárúakra, amelyek még nincsenek annyira begyökeresedve. A dézsában, cserépben, tartóban álló növények is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Amennyire lehet, vigyük őket védett helyre télre.

Fontos, hogy az örökzöldeket télen is locsoljuk a fagymentes napokon. Segít továbbá egy szerves mulcsréteg, például lomb vagy komposzt, amely megvédi a talajt a gyakori kiszáradásától és megfagyásától.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR