Végre egy mahónia, ami nem tüskés!

Végre egy mahónia, ami nem tüskés!

Ráadásul olyan szépek a virágai és bogyói, hogy az év növénye díjat is elnyerte. Bemutatjuk a Mahonia eurybracteata 'Soft Caress' fajtát.

Egy új mahonia hibrid, mely csodaszép és a Chelsea Flower Show az év növénye díjat adta neki 2013-ban. A hibrid a Mahonia japonica és a Mahonia lamariifolia keresztezéséből származik. Szinonim neve: Mahonia eurybracteata ssp. ganpinensis 'Soft Caress'. A borbolyafélék családjába tartozik.

Levele olajzöld, finom tapintású és tüskétlen, örökzöld, páfránylevélre hasonlít, méltán kapta a Soft Caress, magyarul a lágy simogatás nevet.

mahonia hibrid 02

Bokor termetű, 100 cm magas és 150 cm széles. Virágfüzérei citromsárgák, illatosak, ősztől télig díszítenek. Bogyótermései sötétkék színűek, télen nagyon mutatósak. Olyan alkaloidokat tartalmaznak, amelyek emésztési zavarokat okoznak, nem ajánlatos megenni.

A napos helyet szereti, de félárnyékban is szépen fejlődik. Az ültetés utáni első évben ajánlatos gyakran öntözni. Jól tűri a hideget, mínusz 12 °C-fok alatt sem fagy meg. A hőséget is jól tűri. Közömbös kémhatású, üde talajt kedvel.

Szaporítható félfás dugványokkal, augusztusban. Ha elveszíti bokros jellegét, akkor minden második évben, virágzás után a talaj fölött vissza kell vágni. Hideg telű vidéken ajánlatos a tövét 5 cm vastag komposztréteggel takarni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?