Vidraszerelem: ha nem látod a videót, nem hiszed el

Vidraszerelem: ha nem látod a videót, nem hiszed el

Tudom, tudom, a vidra nem épp háziállat, kertben sem gyakori vendég. De ezt látni kell: a szerelmes vidrák kézen fogva úszkálnak. Vajon miért?

A vidra egyébként is furcsa állat, hiszen képes arra, amire mi magunk is vágyunk: hátúszás közben a hasunkról falatozni. Ha pedig szerelembe esik kedvesével, megfogja a kezét és el sem engedi többé. A neten kering egy videó, amelyen egy amerikai állatkertben élő tengeri vidrapár vállalja fel büszkén szerelmét a lelkes látogatók előtt. Nézd csak:

Ám a romantikus kézfogás háttérében egy eléggé prózai ok áll: azért ölelik át egymás mellső lábát, hogy alvás közben ne váljanak el egymástól, ne sodorja el őket a víz.

Vidrapár

Annyira édesek!

Akkor már megragadom a lehetőséget és néhány szót ejtek ezekről a furi húsevőkről. Sokféle vidra él a világon, a legjelentősebb talán az európai vidra (Lutra lutra), az északi folyami vidra (Lontra canadensis) és a tengeri vidra (Enhydra lutris). Mindegyikük hosszúkás, áramvonalas testtel és úszóhártyás, hosszú karmokban végződő lábakkal születik, amelyekkel mind a vízben, mind a szárazföldön eszeveszett sebességre képesek.

Vidra-élet

Mivel gyors emésztése miatt folyamatosan táplálkoznia kell, testileg-lelkileg felkészült arra, hogy a lehető legtöbb kaját vadássza le magának a lehető legkevesebb energia felhasználásával. Állítólag testük tömegének 15-25%-át kell megegyék egy nap – ez bődületesen sok. Ha vidra lennék, akkor az 55 kilómhoz napi 11 kg kaját kéne lenyomnom. Pfff. Vidrácska imádja a halat, a rákokat és minden apróbb mozgó lényt, amelyet el tud kapni. A tengerben élők képesek feltörni a keményhéjú kagylókat is, amelyet aztán a pockajukra halomzva el is fogyasztanak. Vajjal, citrommal...

Vidralakoma

Veszélyeztetett

Szegényke egyetlen hibát követ el mindig: vastag, selymes bundát növeszt, hogy túlélje az ötfokos vizet. Ahogy az már lenni szokott, számuk megcsappant a prémjükre vágyó vadászok miatt (hovatovább vidra barátunk a koszos vizet sem kedveli, amelyből azért bőven akad idehaza), ezért Magyarországon az európai vidra szigorúan védett állatnak minősül.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR