Virágözön ablakban, balkonon: pompás színeivel díszít a szurfínia

Virágözön ablakban, balkonon: pompás színeivel díszít a szurfínia

Petúnia egy kis csavarral!

A Surfinia egy hibrid petúnia fajta, amelyet kifejezetten függő kosarakba és virágládákba való ültetésre nemesítettek.

A Surfinia kifejezetten hosszú és dús virágzásáról ismert. Gazdag színválasztékban kapható, fellelhető rózsaszín, piros, kék vagy fehér színekben is. A virágok csészelevelei általában kisebbek és sűrűbben állnak, így a növény látványos színfoltja lehet ablakoknak, balkonoknak.

Fontos, hogy megfelelően öntözzük és trágyázzuk/tápozzuk, mivel a hosszú virágzási időszak során sok tápanyagot igényel. Emellett a fagyoktól is védeni kell, mivel érzékeny a hidegre.

Méhes Miriam szurfínia töveket nevel, a következőkben megtudhatjuk, pontosan milyen helyen és hogyan gondozza őket, amiért ennyire hálásak.

"A képeken látható virágok neve szurfínia. A petúniák családjába tartoznak, sokan össze is keverik őket a hasonlóságuk miatt. Különbség a kettő között, hogy a petúnia virágai nagyobbak, mint a szurfíniáé, viszont a szurfínia sokkal több virágot termel, és hajlamos lelógni, szétfutni, ezért alkalmas kerti kaspókba, vagy akár ablakok, balkonok ládáiba beültetni, hisz gyönyörű dísze lehet tavasztól őszig a házunknak, udvarunknak. Rengeteg színben válaszhatóak, kinek mi kedves a szívének. A képeken az erőteljes pink változat látható.

szufrinia petunia 02

Kislány koromban is magával ragadott, amikor anyukám, nagymamám ablakaiban pompázott, aztán később, amikor saját házunk udvarát szépítgettük, jött a gondolat, hogy milyen egynyári virágot is ültethetnék az ablakaimba, ami színt visz az udvarra és feldobja majd a nyári hónapokat. Egy kedves ismerős ablakaiban szintén megláttam a szurfíniákat, akinek szintén gyönyörűen lógott le a balkonjáról, beborítva teljesen a korlátokat. Az ő ajánlására kerestem meg egy közeli termelőt, akinél aztán megvásároltam a virágtöveket. Már az első évben is sikert aratott, igyekeztem betartani a jótanácsaikat, mert bevallom, nagy tapasztalattal nem rendelkeztem.

szufrinia petunia 03

A virágföldet a termelőtől vásárolom minden évben együtt a virágokkal. Saját maguk állítják elő a megfelelő virágföldet. Sok tapasztalat van a hátuk mögött, és kiválóan állítják össze a megfelelő virágföldet, ami keverve van a megfelelő tápanyaggal, műtrágyával. Ha megfelelően tápozott a föld, aztán már igazán semmi más dolgunk sincs, csak megfelelő helyet keresni a virágosládáinknak és szorgalmasan locsolni.

szufrinia petunia 04

Ültetéskor a ládákban 15-20 cm távolságra ültessük őket, hisz így is nagyon gyorsan, rövid időn belül szétfutnak, bokrosodnak. (Példa: a 60 cm-es virágosládáimba 2-3 db virágot ültetek.) Ügyelni kell, mikor elültetjük a virágokat, hogy a virágföld mindig nedves legyen, ne álljon víz alattuk, de a földet jó nedvesen kell tartani.

A virágosládáim az ablakaimban vannak, kivétel nélkül mindegyiket több órán át éri a napsütés, sőt, akár erős napsütés is. Próbáljuk meg kertünk déli, délnyugati oldalát választani. Nálam az egész délutáni nap éri, sőt, még a lenyugvó nap sugarai is. Tehát bátran tegyük olyan helyre, ahol a napocska sutheti, hisz így tud növekedésnek indulni a sok locsolás mellett.

szufrinia petunia 05

Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, akkor igazán sok gondozást nem igényelnek. Biztosítanunk kell a megfelelően tápozott virágföldet és a rendszeres öntözést. A nyári nagy melegekben ajánlott akár a kora reggeli órákban és a késő esti órákban öntözni, ügyeljünk arra, hogy ha öntözzük, ne a déli órákban tegyük azt, mert könnyen megégethetjük a virágok leveleit vagy szirmait. Ajánlanám, hogy keressünk olyan helyet, ahol az eső nem igazán éri, mert a nyári esők, viharok, ha érik a virágokat, könnyen megsérülnek, teljesen lekókadnak és akár több napot is igénybe vehet, mire újra kiheveri. Figyeljünk arra, hogy víz a virágokat ne érje, nem szabad le locsolni sem őket!

szufrinia petunia 06

Külön tápoldattal én nem öntözöm, mert ahogy az előzőekben említettem, a virágföld van keverve tápoldatokkal, műtrágyával. (Gazdag virágzást segítő tápoldatra gondolok itt, egynyári balkonnövényekhez.)

Jótanácsként szeretném megemlíteni, hogy mivel a szurfíniák gyorsan bokrosodnak és szétfutnak, hirtelen a virágosládáinkra nagy súly nehezedhet. Ajánlanám még májusban az ültetésnél a ládák aljába nehezéket helyezni (pl. egy darab térkő vagy kavicsok), vagy az ablakban rögzíteni a ládákat és csak azután a földbe beleültetni a virágtöveket. Sajnos a nyári vihar, eső és a szél nagy kárt tud tenni bennük. Sajnos jártam már úgy, hogy a heves viharral érkező szél lekapta az ablakomból a virágosládákat. Tehát az én hibámból tanulva, ezt tanácsolnám másoknak is."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR