Virágpompa árnyékban is: balkonnövények oda, ahova nem süt a nap

Virágpompa árnyékban is: balkonnövények oda, ahova nem süt a nap

Pistike és társai.

Egy árnyékos balkon, erkély sokakat elrettent, attól tartanak, hogy ott elfelejthetik a szép, színes virágokat. Pedig nem kell ettől tartani, az árnyékban is ültethető növények választéka igen széles. Bátran kerülhetnek ide fuksziák, begóniák, nebáncsvirágok (pistikék), de jól érezheti magát a hortenzia is.

viragpompa arnyekban 02

Emellett számos olyan növény létezik, amelyik a napsütéses hely mellett árnyékban is megél – előny, hogy itt nem szárad ki olyan hamar a földje, mint a tűző napon. Bár nem tipikus árnyéki növény, de kevés nappal is beéri a bakopa (hópehelyvirág). A tarkalevelű árvacsalán, a borostyán vagy az árnyliliom levelével is díszít. Alapszabályként alkalmazhatjuk azt, hogy a kicsi, kemény, keskeny vagy finom levelű növények sok fényt igényelnek, míg a nagy, vastag, puha levelűek árnyéktűrők. Kivételt képeznek a piros vagy világos foltokkal díszített levelű növények.

 viragpompa arnyekban 06

Bevált balkonnövények az árnyékba

A törpe nebáncsvirág (pistike) az árnyékos helyek egyik leghálásabb növénye. Májustól októberig virít, különösen ajánlottak az egyszerű vörös, rózsaszín vagy fehér virágú fajták. A teltvirágúak valamivel érzékenyebbek az esőre és a szélre. Az új-guineai nebáncsvirág a nagyobb zivataroktól sem retten meg. A sötétzöld levelek erős kontrasztot adnak az élénk virágoknak. A törpe nebáncsvirág hibridek érzékenyek a hidegre, május közepe előtt ne ültessük ki őket. Az erős napsütés égést okozhat a leveleken.

viragpompa arnyekban 03

Szépen virágzók a félárnyékba

A begónia nem túl igényes cserepes növény, és megállja a helyét ott, ahol más nyári növények sínylődnek. A Belleconia-sorozat fajtái telt virágokkal, sűrű, csüngő növekedéssel különösen ámpolnanövényként mutatnak jól, de balkonládába is kerülhetnek. A begónia a főként árnyékban, félárnyékban érzi jól magát és egészen októberig hozza új virágait. Kevés ápolást igényel, elviseli a rendszeres öntözést, de ne álljon pangó vízben.

viragpompa arnyekban 04

Konténeres növényekből is választhatunk

Számos dézsás növény, így például a népszerű angyaltrombita is jobban érzi magát enyhe árnyékban, mint a tűző napon. Még a nagylevelű hortenzia is szépen fejlődik itt. Ajánlatos őket nagy terrakotta cserépbe ültetni, és kék, fehér kerti fabútorokkal kombinálni. A mexikói narancsvirág és a csillagjázmin nehéz édes illatú virágaikkal igazi trópusi hangulatot varázsolnak az erkélyre, még árnyékos helyeken is.

viragpompa arnyekban 05
R. Crap Mariner

Az árnyékban is szüretelhetünk friss fűszereket

Azok, akik szeretik magukat illatos fűszerekkel körbevenni, az árnyékban is nevelgethetik kedvenceiket. Az északi fekvésű erkélyen is megél a szagos müge vagy a medvehagyma. Félárnyékos helyen érzi jól magát a vaszabi, az orvosi vízitorma, a japán petrezselyem. A mentafajok is kedvelik a részleges árnyékot.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR