Virágzik a datolyaszilva! De fenn is maradnak a fán a gyönyörű, marcipánszerű virágok?

Virágzik a datolyaszilva! De fenn is maradnak a fán a gyönyörű, marcipánszerű virágok?

A datolyaszilva, más néven káki virágja messziről nézve nem túl látványos, közelebbről megnézve viszont mintha marcipánból lenne, és igaz rá a mondás, hogy kicsi, de szép. Vajon kell-e aggódnunk, ha a fa elkezdi leszórni őket?

A virágszirmok eleinte világosak, krémszínűek, majd elvirágzáskor barnák lesznek, lehullanak, és ott maradnak a fán a kis gyümölcskezdemények. Nagy fán, ha sok a virág, érezni az illatukat is: édeskés, bódító illatuk van. Kevés virág esetén kevésbé érezni, mert nincs erős illatuk.

Ezekből a virágokból lesznek őszre a gyönyörű és finom narancssárga gyümölcsök – szinte hihetetlen, milyen átalakuláson mennek át a nyári és őszi hónapok alatt.

datolyaszilva marcipanszeru viragok 02

Akinél már virágzik, nem kell megijedni, ha a fa elkezdi virágzás közben és után szórni a virágot, mivel a káki jellemzően túlvirágozza magát! Érthető is, ha leszórja egy részét, mert ha mind megmaradna, akkor letörnének az ágak, vagy tőből kitörné fát a termés súlya.

datolyaszilva marcipanszeru viragok 03

Akinek pedig még nem hajt a frissen ültetett, fiatal káki fája: türelem! Lesz, amelyik júniusban vagy júliusban hajt majd ki. Nálam, az ültetvényen sem hajt még mindegyik, de a törzsét körömmel, kis helyen, óvatosan megkaparva látni, hogy zöld a kéreg alatt, azaz él. Nem szabad kiásni, nem kell csinálni vele semmit, mindössze keveset öntözni és várni!

datolyaszilva marcipanszeru viragok 04

De túl sokat sem szabad öntözni őket addig, amíg nem hajtanak ki, mert levelek híján nem párologtatnak; éppen csak annyi víz kell nekik, hogy ne száradjanak ki. Ha nedves a földjük a gyökérzónában, nem kell öntözni őket, mert kirothadhat a gyökerük. Nyilván szárazság és gyorsan száradó talaj esetén nem kell hagyni, hogy kiszáradjanak, de túlöntözni sem szabad őket. Ha már kihajtott, leveles lesz, akkor lehet őket jobban öntözni, ha szükséges.

Idén nagyon sok virág van a káki fákon, nyilván majd hullajtanak el belőlük, de a kezdet biztató! 🙂

Fotó: Harcz Endre

Még több hasznos tudnivaló a datolyaszilva gondozásáról:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR