Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények, amelyek az árnyékban is megélnek

Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények, amelyek az árnyékban is megélnek

Északi balkonok veteményese.

Árnyékos foltok a kertben, napfényt alig kapó balkon: a nehezebb területeken is szeretnénk növényeket látni. Jó hír, hogy akadnak olyan zöldségfélék, gyümölcsök és fűszernövények, amelyek kevesebb fénnyel is megbirkóznak!

Nagy vagy örökzöld fák árnyékába ugyanakkor nem érdemes zöldségeket ültetni, mert nem csak a fényhiány miatt senyvednek, de azért sem, mert a fák erős gyökereivel nem tudnak konkurálni, versengeni a vízért és a tápanyagért. Északi fekvésű erkélyeken, világos félárnyékban, magasabb épületek által adott, váltakozó árnyékban azonban bátran próbálkozhatunk, amennyiben a növényeket legalább napi 3 órán át napsütés éri.

Ezek a növények növekednek az árnyékban:

  • áfonya, szeder, málna, ribizli, latos meggy, erdei szamóca
  • karfiol, bab, brokkoli, zöldborsó, galambbegysaláta, tépősaláta, spenót
  • medvehagyma, kapor, menta, petrezselyem, metélőhagyma, szagos müge

Amelyik növény eredetileg erdőkben él, megtanult megbirkózni az árnyékkal. A gyümölcsök közül például a ribizli, szeder említhető, savas talajon pedig az áfonya.

Azok a zöldségek, amelyek az árnyékot bírják, például a brokkoli, a karfiol, a zöldborsó vagy a bab, meglehetősen világos helyet kedvelnek, de a félárnyékban vagy a világos, szórt árnyékban is kielégítően fejlődnek. Hasonló a helyzet a spenót, a tépő- vagy a galambbegysaláta esetében. Utóbbi fajok a nitrátot felhalmozzák a leveleikben, különösen fényhiány esetében. A napon a nitrát lebomlik, ezért délután érdemes szüretelni, mert ilyenkor a legalacsonyabb a káros nitrát koncentrációja. Borsót, babot például egy árnyékosabb, északi fekvésű erkélyen is termeszthetünk.

zoldsegek gyumolcsok arnyekban is 02

A mediterrán fűszernövények, például a rozmaring vagy a kakukkfű a teljes napfürdőt szeretik, amiben az aromájuk is a legjobban kifejlődik. Azonban a kapor, a szagos müge, a metélőhagyma, a menta vagy a petrezselyem az árnyékosabb helyet sem vetik meg és intenzív ízt kapnak még kevesebb napfény mellett is. A medvehagyma a természetben is az erdők alján él, a napon gyorsan kiszárad.

zoldsegek gyumolcsok arnyekban is 03

Általánosságban az árnyékban a növények lassabban nőnek, mintha napon lennének, kevesebb trágyára és vízre van szükségük. Mindig az útmutató szerinti kisebb adagot válasszuk a trágyák, műtrágyák esetében.

A talaj enyhén nedves legyen, de ne tocsogjon a pangó vízben, és az öntözések között hagyjuk a felületét kiszáradni. A magas páratartalomnál megjelenhetnek a csigák, ezért érdemes csigagátat vagy valamilyen akadályt elhelyezni védekezésül.

Az árnyékos növényeknek több fény juthat egy egyszerű trükkel, ha magas fal mellé ültetjük őket, az ugyanis visszaveri a fény egy részét.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR