Hogyan lesz az óriástök óriási? Rekordtartó kertészek tippjei

Hogyan lesz az óriástök óriási? Rekordtartó kertészek tippjei

Takarjuk, öntözzük, etessük.

Biztosan mindenki látott már olyan képeket, amelyeken hatalmas zöldségek és gyümölcsök gazdái versengenek különböző díjakért. Jó néhány hobbikertész akad, akinek kifejezett célja, hogy rekordokat döntsön, egyáltalán nem a tányérra szánja a veteményesben termett finomságokat. Az óriási tökökkel különösen sokan próbálkoznak: a látványos méretű, hatalmas súlyú termések esetében szinte minden évben új rekordot mérnek.

Az óriástök (Cucurbita maxima), amit sütőtöknek, bécstöknek, tramburatöknek, olasztöknek is neveznek, kedvelt alanya a rekordkísérleteknek: szinte minden évben akad egy termesztő, aki óriási tökével megdönti az előző évi legnagyobb tök csúcsát. Tanácsaikat, tippjeiket érdemes megfogadni, ha magunk is hasonló babérokra pályázunk.

oriastok oriasi 05

Az első lépés a megfelelő mag.

A hatalmas méret kiindulópontja a megfelelő mag. Ügyeljünk arra, hogy kizárólag fajtaazonos magot használjunk! Az elmúlt években több rekorder az ’Atlantic Giant’  nevű fajtából került ki. A magokat akár online is megrendelhetjük, vagy magbörzén, kertészeti árudában tudjuk beszerezni. Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a fajtáknak a magja egyáltalán nem olcsó.

A rekordokat termesztő kertészek ajánlani szokták a csírázás előtti próbát: tegyük a magokat 6-7 órára hideg vízbe. Csak annak a magnak csíráztatásához ajánlatos nekifogni, amelyik felemelkedik és lebeg a vízben.

Az amerikai ’Atlantic Giant’  (Atlanti Óriás) fajta nem véletlenül kapta nevét, rendre a legnagyobb terméseket hozza. Még azok a hobbikertészek is, akik nem törnek rekordokra, nagy terméshozamra számíthatnak: egy-egy tök súlya gyakran 50 és 100 kg közötti. Az ideális ültetési távolsága 2x2 méter. Ez a "versenytök" az egész világon termeszthető, még a hidegebb klímát is képes tolerálni. Szálak nélküli, finom gyümölcshús jellemzi, nagyon tartós, akár egy évig is eltartható.

oriastok oriasi 02

Mindenből sokat igényel

Aki óriástököt szeretne termeszteni, számítson arra, hogy a korai időszakban meleg környezetre és magas páratartalomra van szükség. A vetés ideje február-április. A 3-4 hetes palántanevelés beválik, noha a közvetlen szabadföldi vetés a fagyosszentek elmúltával szintén járható út. Az ideális egy fűtött üvegház, de üveg, fólia alatt vagy az ablakpárkányon is folyhat a termesztés. A gyökeresedéshez legjobb a 20 °C-os talajhőmérséklet (nappal és éjszaka egyaránt!). Ennek biztosításához a szobahőmérsékletnek 23-25 °C-nak kell lennie. Ha megjelenik az eső sziklevél, akkor a palánta fokozatosan megszokja a normális körülményeket és egyre hosszabb ideig emelhetjük fel az üvegház/fólia tetejét.

oriastok oriasi 06

Amikor a sziklevelek mellett már az első valódi levelek is megjelennek, sor kerülhet a kiültetésre. A rekorder kertészek azt ajánlják, hogy a kinti körülményekhez szoktatás fokozatosan történjen. A termesztéshez széltől védett, de levegős helyet válasszunk a kertben. Bár a növények sok fényt igényelnek, ne tegyük ki direkt napsütésnek őket. Ültetés előtt a talajt is gazdagítani kell tápanyagokkal, szervestrágya formájában, a komposzt is tökéletes. Az ajánlott pH 6,5 és 6,8 között van.

Az ültetésnél a növények közt legalább 2×2 méteres távolságot tartsunk: minél kisebb a táv, annál kisebbek lesznek a tökök, és annál nagyobb a gombás megbetegedések veszélye. A szüret szeptemberben kezdődik és október-novemberig tart.

oriastok oriasi 03

Nem szabad spórolnunk

Annak érdekében, hogy az óriástök ideálisan fejlődjön, nem szabad spórolnunk az erőfeszítésekkel. Víz, tápanyag: az óriástök mindenből sokat igényel, ezért gyakran ültetik közvetlenül a komposztdombra, vagy annak közelébe. Mivel a növények nagyon érzékenyek a fagyra, mindig készenlétben kell tartani gyapjútakarót vagy hasonló védőanyagot. Az első virágok megjelenése után a takarót el kell távolítani, különben a rovarok nem tudják beporozni a növényt. A legtöbb rekordkertész egyébként kézzel végzi a beporzást.

A sütőtök extrém "fogyasztó", növekedése főként az ásványi anyagoktól, például káliumtól és foszfortól függ. Ezért érdemes ezekkel az anyagokkal trágyázni, emellett csalánból vagy nadálytőből készült lével locsolni. Ami pedig a talajt illeti: a rekordra törekvők nem bíznak semmit sem a véletlenre, analizálják a talajmintákat, meghatároztatják a pontos összetételt és titkos receptek segítségével optimalizálják azt.

oriastok oriasi 04

Amikor a termés elérte a kb. 30 cm-es átmérőt, érdemes a gyümölcsöt egy alátétre helyezni, hogy megvédjük a szennyeződésektől és a kórokozóktól, kártevőktől. Ehhez használhatunk szalmát, műanyagalátétet vagy falapot. A rekordkertészek általában fekete műanyaglapot alkalmaznak, ez ugyanis a talaj hőmérsékletét is növeli. Mindig tartsuk az óriástök környezetét gyommentesen. Fontos, hogy a gazokat kézzel húzzuk ki, ne használjunk gereblyét, így nem sértjük meg a tök gyökereit sem.

A különösen nagynak mutatkozó termések esetében hasznos lehet, ha csak a legerősebb tököket hagyjuk növekedni. Így elkerülhetjük azt, hogy a fejlődő termések egymással konkuráljanak a tápanyagért, vízért.

A rekorderek rendre megdöntik az 1 tonnát, de a kisebb versenyeken már 600-800 kg-os tökkel is nagy eséllyel indulhatunk. Jó szerencsét a termesztéshez!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?