4 elkerülhető palántanevelési hiba

4 elkerülhető palántanevelési hiba

Ha már elvetettük a palántának való magokat, akkor a következő hetekben legkevésbé a csalódás hiányzik. Nem jó, ha nem kel ki, ha felnyurgul, ha nem egészséges zöld vagy ha nem lesz elég.

A hobbikert.hu összegyűjtötte a leggyakoribb palántanevelési hibákat, amelyet azok szoktak elkövetni, akik először vágnak bele lelkesen ebbe a gyönyörű folyamatba. Kérjük a tapasztaltabb olvasókat, hogy segítsenek folytatni a hibák listáját, hogy a lehető legtöbb palántát menthessük meg együtt!

A túl- vagy alulöntözés

Ha pl. kókuszbél vagy kókuszrost az ületetőközeg, megfelelően tudjuk szabályozni a nedvességtartalmat, főleg, ha alulról öntözünk. A kókuszrost annyi vizet vesz fel, amennyi szükséges, így a magok nem fognak elázni. Ne felejtsünk el hígított műtrágyát adagolni az első levelek megjelenésétől számított 72 órán belül.

Se sokat, se keveset

Gyenge fényviszonyok mellett történő palántanevelés

A délre néző ablakok ideálisak lehetnek a palántaneveléshez, feltéve, hogy a hely maga nem huzatos, és a természetes nappali fény több mint 12 órán keresztül biztosított. Mesterséges fényforrással rásegíthetünk a palánták növekedésére. Mindenképpen olvassuk el a fényforráshoz mellékelt használati utasítást, mivel pl. gyakori hiba, hogy a fényforrást a növényektől túl messze helyezzük el.

A hőmérséklet túl alacsony a gyökérzet növekedéséhez

A túl alacsony hőmérséklet kedvezőtlenül befolyásolja a gyökerek kialakulását és növekedését. Palántamelegítő alátéttel biztosíthatjuk az ideális hőmérsékletet az egészséges, életerős növények kifejlődéséhez. Ez esetben természetesen olyan ültetőközeget kell választanunk, amit az alátét nem tud túl gyorsan kiszárítani.

Túl kevés mag vetése

Célszerű valamennyivel több magot vetnünk, mint amennyire terveink szerint szükségünk lesz majd. Így kiselejtezhetjük a csenevész, nem jól fejlett növénykéket és a legerősebb palántákat ültethetjük majd ki.

Mennyi magot?

A fenti alapvető tudnivalók birtokában el is kezdhetjük a palántanevelést. Sok sikert minden lelkes kertészkedőnek!

Még milyen hibáktól kell tartanunk? Várjuk a hozzászólásokat, tapasztalatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?