5 nyárvégi praktika, ami növeli a kert termését

5 nyárvégi praktika, ami növeli a kert termését

Sokan azt állítják, hogy az augusztus holt szezon a kertben, pedig ilyenkor nagyon sokat tehetünk azért, hogy többet teremjen a konyhakertünk és a gyümölcsösünk. Íme, a hobbikert termésfokozó tippjei.

1. Már most tessék megkeresni az ősszel ültetendő fák és bokrok helyét és a jókora gödröt is ki kell ásni ahhoz, hogy október végéig a helyükre kerülhessenek. Ha a kertben egy fácska elpusztult, nem szabad halogatni a pótlását, hiszen minden várakozással töltött év egy évnyi terméstől fosztja meg a családot.

2. A kedvező időjárás hatására a szőlőtőkék hajtásai még mindig nőnek és beárnyékolják a később érő fürtöket, ezért az oldalhajtásokat vissza kell vágni, sőt egyes szőlőfajtáknál ajánlatos a fürtöket közvetlenül árnyékoló levelek eltávolítása is.

Szeptemberben még számos, téli zöldségfélét szaporíthatunk

3. Ültessenek fodros kel palántákat; ezek 100-120 cm magas, nagy fodros levelű bokorrá fejlődnek a tél kezdetéig: a bokrok teljesen fagytűrőek és minden alkalommal csak annyi levelet kell róluk leválasztani, amennyit a háziasszony főzeléknek, köretnek, salátának elkészít. Vitaminokban , ásványi anyagokban, emészthető rostokban és ízanyagokban igen gazdag nyersanyag, amely kiválóan alkalmas a téli étrend változatosabbá tételére.

Fodros kel

4. Érdemes még vetni téli póréhagyma-magot és szeptemberben kell ültetni az áttelelő és tavasszal legkorábban fogyasztható fejes saláta palántáit. Most szaporíthatjuk tőosztással a rebarbara, a tárkony és a lestyán bokrait.

5. A háziasszonyok öröme, ha télen a kezük ügyében van néhány szál petrezselyem zöldje (petruska); ültessen cserépbe két-három petrezselyem gyökeret, néhány másikba egy-egy metélőhagyma tövet és ezzel megkíméli a főzéssel bajlódó személyt attól, hogy a piacról kelljen vásárolnia.

sajt16
Ez bizony házisajt a kert friss fűszereivel. Az elkészítés módjáról itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR