5 tipp, hogy a balkonodon bőven teremjen cserépben nevelt paradicsomod

5 tipp, hogy a balkonodon bőven teremjen cserépben nevelt paradicsomod

Tengeri sóval locsolva még finomabb.

A közkedvelt konyhakerti növény zöldség nem csupán a mindenre elszánt hobbikertészek kedvence. Bárki nevelgetheti, akár egy erkélyen vagy balkonon is, cserépben vagy dézsában. Kevés törődést igényel, de nagy örömet okoz, amikor beérik az első saját termés! Sokkal jobban ízlenek, mint a bolti, ráadásul még díszítőértékkel is bírnak.

5 tanács, hogy a siker ne maradjon el!

balkonon nevelt paradicsom tippek 02

A megfelelő fajta kiválasztása

Ne restelljünk válogatni a kapható fajták között: a cserépben termesztés nem csak a kisnövésű fajtáknál (mint pl. a balkonra ajánlott ’Miniboy’) lehetséges, amelyek általában fél méter magasra nőnek. A nagyobb bokros fajták is finom bogyókat hoznak a jó minőségű földben – azonban ezek támasztékra szorulhatnak. A sikeres termesztés egyik legfontosabb feltétele az erős palánta. A túl gyenge, megnyurgult palánták érzékenyebbek a betegségekre, rosszabbul fejlődnek. Inkább vessünk több paradicsommagot, hogy legyen miből válogatnunk, és csak az erős, egészséges palántákat gondozzuk tovább. Érdemes kifejezetten balkonra ajánlott, koktél- vagy cseresznyeparadicsomokat vetni – ezek szépen mutatnak és folyamatosan érlelik a bogyókat.

balkonon nevelt paradicsom tippek 03

Jó vízelvezetésű edény

Ne válasszunk túl nagy edényt a paradicsom ültetéséhez: elegendő az a cserép, dézsa, amelyik 7-12 liter földet tartalmaz. A túl sok föld gyökérproblémákhoz (rothadás) vezethet, a túl kis cserépben pedig nehéz a nedvességtartalmat szabályozni, például a forróbb napokon nagyon sűrűn kell öntözni.

Az ültetési mélységet úgy válasszuk meg, hogy a paradicsomszár alsó része 5-10 cm magasan legyen földdel borítva. Ez azt eredményezi, hogy a szár alsó részén további, járulékos gyökerek képződnek, így a növény több vizet és tápanyagot tud felvenni.

Győződjünk meg arról, hogy a felesleges víz a cserép alján található lukakon távozni tud, mert pangó víz esetén a gyökerek kirohadhatnak.

Napsütötte balkon

Az ideális hely a cserépben nevelt paradicsomnövény számára egy meleg hely a ház közelében, ahol nincs teljes nap. Árnyék nélküli déli erkélyeken előfordulhat a gyökerek túlmelegedése, így megeshet, hogy a nedves talaj ellenére elszáradnak a növények. Délidőben segíthet egy fa vagy egy napernyő árnyéka.

balkonon nevelt paradicsom tippek 04

Védekezés a fitoftóra ellen

Noha a paradicsomot viszonylag könnyű termeszteni, akad egy gombás betegsége, amellyel meggyűlhet a bajunk: a burgonyavész, vagy más néven a paradicsom fitoftórás betegsége A hozamveszteséghez vezető, levéltüneteket okozó kórokozó terjedésének kedvez a nedvesség. Szerencsére akad néhány módja annak, hogy miként csökkentsük a fertőzés veszélyét: ügyeljünk arra, hogy locsolás közben ne jusson víz a levelekre, és lehetőség szerint tető, eresz alá állítsuk a növényeket, hogy az eső ne közvetlenül essen rájuk. Ha a növényünk elérte a kívánt méretet, elővigyázatosságból távolítsuk el a talaj közelében lévő leveleit.

Tengeri só az aromásabb bogyókért

Az erkélyt érő kb. 5 órányi napsütés mellett tudnak legjobban a fajtára jellemző aromák kifejlődni. Kálium- és magnéziumtartamú trágyák alkalmazásával az íz tovább fokozható. A mérsékelt öntözés növeli a termés szárazanyagtartalmát és csökkenti a víztartalmát.

A Pisai Egyetem kutatói szerint azok a cseresznyeparadicsomok, amelyeknek öntözővízét 12%-nyi tengervízzel keverték, noha kisebbek maradtak, de sokkal több antioxidánst és ízanyagot tartalmaztak. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha az öntözővíz 1 literjéhez 1 gramm tengeri sót adunk. Figyeljük azonban a növényünk reakcióját, a talajt nem szabad túlsózni, mert akkor a kalcium nem tud felszívódni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR