5 zöldség, amit áprilisban vethetünk

5 zöldség, amit áprilisban vethetünk

Tavaszi friss.

Megkezdődött a szezon, első körben a magaságyások, hidegágyak népesülnek be a tavasz elején. Már számos fajt vethetünk, az április ideális azon zöldségeknek, amelyek a hideget jobban bírják, mint a meleget.

Nézzük a legfontosabbakat!

1. Retek

A retket tavasztól augusztus végéig vethetjük több sorban a szabadban is. 13 C felett már különösen gyorsan és megbízhatóan csíráznak a magok. A piros, egészséges gumók a kora tavasz első zöldségei, hamar siker koronázza a törekvéseinket, mert a rövid tenyészidőnek hála, néhány hét alatt már szüretelhetünk. Akár balkonládában is próbálkozhatunk a magvetéssel.

A magvetés mélysége: 0,5-1 cm
Tőtáv: 5-7 cm

ot zoldseg amit aprilisban 02

2. Saláta

A salátafélék közül a madársaláta, a fejes saláta, a jégsaláta, a tépősaláta és az ázsiai saláta is vethető már áprilisban. Mivel ezek a fajok fényen csíráznak, ne takarjuk a magokat földdel. Ahhoz, hogy folyamatosan szüretelhessünk, 14 naponta vessünk utána.

A magvetés mélysége: mivel fényen csíráznak, ne fedjük földdel!
Tőtáv: 30 cm

ot zoldseg amit aprilisban 03

3. Spenót

Május elejéig elvethetjük a spenótot, nyáron érdemes szünetet tartani, mert nem tűri a meleget és hajlamos felmagzani. Tartsuk a földet egyenletesen nedvesen, és csak mérsékelten trágyázzuk, mert a levelekben felhalmozódhat a nitrát.

A magvetés mélysége: 2 cm
Tőtáv: 20-25 cm

ot zoldseg amit aprilisban 04

4. Sárgarépa

A gyökérzöldségeknél, így a sárgarépánál is a laza talaj fontos a jó gyökérképződéshez. Érdemes ezért a talajt villával fellazítani és homokot keverni hozzá. Ha hagymával társítjuk, megakadályozzuk a sárgarépalégy fertőzését.

A magvetés mélysége: 1-2 cm
Tőtáv: kb. 3 cm

ot zoldseg amit aprilisban 05
Forest and Kim Starr

5. Hagyma

Napos és szélnek kitett: ez a hagyma számára ideális hely. A hagymát március-áprilisban duggatjuk úgy, hogy a hegye kicsit mindig kilógjon. Ugyanakkor vethetjük is a hagymát, ami olcsóbb és szintén egyszerű. Ügyeljünk a magvetésre: a nyári hagymát március közepe és április kezdete között vessük, a télit augusztus közepétől szeptemberig. A vetést követő első héten mindenképp gazoljunk!

A magvetés mélysége: 2 cm
Tőtáv: 5-10 cm
Sortáv: 25 cm

ot zoldseg amit aprilisban 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR