Tavaszi friss.
Megkezdődött a szezon, első körben a magaságyások, hidegágyak népesülnek be a tavasz elején. Már számos fajt vethetünk, az április ideális azon zöldségeknek, amelyek a hideget jobban bírják, mint a meleget.
Nézzük a legfontosabbakat!
1. Retek
A retket tavasztól augusztus végéig vethetjük több sorban a szabadban is. 13 C felett már különösen gyorsan és megbízhatóan csíráznak a magok. A piros, egészséges gumók a kora tavasz első zöldségei, hamar siker koronázza a törekvéseinket, mert a rövid tenyészidőnek hála, néhány hét alatt már szüretelhetünk. Akár balkonládában is próbálkozhatunk a magvetéssel.
A magvetés mélysége: 0,5-1 cm
Tőtáv: 5-7 cm
2. Saláta
A salátafélék közül a madársaláta, a fejes saláta, a jégsaláta, a tépősaláta és az ázsiai saláta is vethető már áprilisban. Mivel ezek a fajok fényen csíráznak, ne takarjuk a magokat földdel. Ahhoz, hogy folyamatosan szüretelhessünk, 14 naponta vessünk utána.
A magvetés mélysége: mivel fényen csíráznak, ne fedjük földdel!
Tőtáv: 30 cm
3. Spenót
Május elejéig elvethetjük a spenótot, nyáron érdemes szünetet tartani, mert nem tűri a meleget és hajlamos felmagzani. Tartsuk a földet egyenletesen nedvesen, és csak mérsékelten trágyázzuk, mert a levelekben felhalmozódhat a nitrát.
A magvetés mélysége: 2 cm
Tőtáv: 20-25 cm
4. Sárgarépa
A gyökérzöldségeknél, így a sárgarépánál is a laza talaj fontos a jó gyökérképződéshez. Érdemes ezért a talajt villával fellazítani és homokot keverni hozzá. Ha hagymával társítjuk, megakadályozzuk a sárgarépalégy fertőzését.
A magvetés mélysége: 1-2 cm
Tőtáv: kb. 3 cm
5. Hagyma
Napos és szélnek kitett: ez a hagyma számára ideális hely. A hagymát március-áprilisban duggatjuk úgy, hogy a hegye kicsit mindig kilógjon. Ugyanakkor vethetjük is a hagymát, ami olcsóbb és szintén egyszerű. Ügyeljünk a magvetésre: a nyári hagymát március közepe és április kezdete között vessük, a télit augusztus közepétől szeptemberig. A vetést követő első héten mindenképp gazoljunk!
A magvetés mélysége: 2 cm
Tőtáv: 5-10 cm
Sortáv: 25 cm