Márciusban ültetünk.
Minden kertészeti szezon elején ugyanaz a kérdés: bíbelődjünk-e a magvetéssel vagy dughagymákkal indítsuk a hagymatermesztést?
Mindkét módszerek vannak előnyei és hátrányai. A dughagyma drágább, mint a mag, de a zord klímájú területeken megéri inkább ezeket ültetni. Időt spórolunk, nem kell palántázni, egyelni. A kis, kifejezetten erre a célra előtermeszett hagymák később kerülhetnek a földbe és hamarabb szüretelhetjük őket. A dughagyma hátránya, hogy nem tartható olyan sokáig el, mint a mag és a nagyobb példányok könnyen „kilőnek”, gyorsan növekedve felnyurgulnak.
A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hagymák ne legyenek egy mogyorónál nagyobbak. A ducibb hagymákat kb. 4 hétig a fűtőtest fölé hálóba akasztva kell szárítani. Így a növény kevesebb energiát fog a virágzásra fordítani és jobban növekszik majd széltében.
A lisztharmatfertőzés veszélyét minimálisra csökkenthetjük, ha a hagymákat megfelelő távolságra, legalább 10 cm-re ültetjük egymástól. A dughagyma felső harmadának a talajból ki kell látszódnia.
A hagymák március végétől a földbe kerülhetnek. Figyeljünk arra, hogy olyan helyet válasszunk, ahol előtte nem nőtt snidling, fokhagyma, póré vagy más hagymaféle, hogy elkerüljük a fuzáriumos gyökérrothadás fertőzését.
A téli termesztéshez kifejezetten téli dughagyma ajánlott: ezek a fajták fagytűrőek, szeptember vége és október eleje között kell a földbe ültetni őket.