Hagymatermesztés: magról vagy dughagymáról történjen?

Hagymatermesztés: magról vagy dughagymáról történjen?

Márciusban ültetünk.

Minden kertészeti szezon elején ugyanaz a kérdés: bíbelődjünk-e a magvetéssel vagy dughagymákkal indítsuk a hagymatermesztést?

Mindkét módszerek vannak előnyei és hátrányai. A dughagyma drágább, mint a mag, de a zord klímájú területeken megéri inkább ezeket ültetni. Időt spórolunk, nem kell palántázni, egyelni. A kis, kifejezetten erre a célra előtermeszett hagymák később kerülhetnek a földbe és hamarabb szüretelhetjük őket. A dughagyma hátránya, hogy nem tartható olyan sokáig el, mint a mag és a nagyobb példányok könnyen „kilőnek”, gyorsan növekedve felnyurgulnak.

hagymatermesztes magrol vagy 02

A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hagymák ne legyenek egy mogyorónál nagyobbak. A ducibb hagymákat kb. 4 hétig a fűtőtest fölé hálóba akasztva kell szárítani. Így a növény kevesebb energiát fog a virágzásra fordítani és jobban növekszik majd széltében.

A lisztharmatfertőzés veszélyét minimálisra csökkenthetjük, ha a hagymákat megfelelő távolságra, legalább 10 cm-re ültetjük egymástól. A dughagyma felső harmadának a talajból ki kell látszódnia.

hagymatermesztes magrol vagy 03

A hagymák március végétől a földbe kerülhetnek. Figyeljünk arra, hogy olyan helyet válasszunk, ahol előtte nem nőtt snidling, fokhagyma, póré vagy más hagymaféle, hogy elkerüljük a fuzáriumos gyökérrothadás fertőzését.

A téli termesztéshez kifejezetten téli dughagyma ajánlott: ezek a fajták fagytűrőek, szeptember vége és október eleje között kell a földbe ültetni őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR