Tavasszal ültessük a zöld spárgát

Tavasszal ültessük a zöld spárgát

Zsenge, értékes sípok.

A fehér (halványított) spárga termesztése meglehetősen munkaigényes a kiskertben, ellenben a zöld spárga kevesebb ápolással is beéri. A finom, zsenge sípok a zöld spárga esetében 3 év elteltével szüretelhetők először.

Aki szeretné ezt az értékes zöldséget a kertjében nevelni, annak áprilisban kell magról vetnie, vagy májusban szükséges a megvastagodott földbeli hajtásokat, a gyöktörzseket ültetni.

A hidegtűrő spárgamag csírázási ideje hosszú. A vetés mélysége kötöttebb talajon 2–3 cm, laza szerkezetű talajon 4–5 cm legyen. A magoncokat május végén lehet szétültetni, egyelni. Nagy szárazság idején, június közepétől augusztus végéig rendszeres öntözni kell. A sípok a harmadik évtől szedhetők, amikor a hosszúságuk eléri a 20-25 cm-t.

zold spargat tavasszal 02

A spárga mély, jó vízelvezetésű, de laza talajt igényel. A talajt gazdagítsuk előtte komposzttal, (kb. 20 l/m2), hogy vastag sípokat kapjunk. Alkalmazhatunk istállótrágyát is. Ültetés esetén a gyöktörzseket kb. 20 cm mély árokba, 40 cm-es tőtávolságra helyezzük. Amennyiben több sort ültetünk, ügyeljünk arra, hogy a leveles, nem ehető hajtások nagyra nőnek, sok helyet foglalnak. Emiatt a sorok között érdemes 1,5 méteres távolságot tartani. Fontos, hogy az első és a második évben a hajtásokat ősszel közvetlenül a talajszint felett vágjuk vissza. A harmadik évben áprilistól szüretelhetők a zöld sípok.

A spárga hajtásrendszere minden tavasszal a gyöktörzsből tör elő, sokszor bókoló, dúsan elágazó. A szár magassága akár a 200 cm-t is elérheti. A tövenkénti hajtások száma átlagosan 10-12. A vegetációs időszakban megvastagodó hajtások elfásodnak, elágaznak. Ezeket spárgaszárnak nevezzük.

zold spargat tavasszal 03

A spárgaszárak talaj feletti vastagsága elérheti a 20-25 mm-t. Az elágazó szárakon található tűszerű képződmények szintén szárak, jóllehet a spárga növényen a levelek szerepét töltik be. A valódi levelek pikkelyszerű képződmények és a növény talaj feletti részének csak kisebb hányadát alkotják.

A szedés április elejétől egészen június elejéig tart, akár 2-3 alkalommal is szüretelhetünk. A 15-20 cm nagyságú sípokat a tövüknél vágjuk le vagy törjük ki. A kitört sípokat rakjuk nedves vászonnal bélelt kosárba és minél előbb használjuk fel. Párolhatók, de készülhet belőlük püré, krémleves is.
A spárga évelő, telepítés után kb. 15-20 évig terem.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR