6 ok, amiért felejtsük el a kavicskerteket

6 ok, amiért felejtsük el a kavicskerteket

Nincs benne élet, de van vele munka.

Könnyen gondozható, gyommentes és modern: ezek a legfőbb érvek a kavicskertek létrehozásakor. Azon túl, hogy ez nem igaz, még számtalan más ok miatt sem jó kavicskertet létesíteni. Egyes városokban (pl. Németországban) már egyenesen tiltják az ilyen káros és csúnya felületek építését.

Bár sokan szeretnék egyszerűsíteni a kertészkedést és idő hiányában könnyebben fenntartható megoldást választani, elmondjuk, hogy miért nem jó, ha kavicskert mellett döntünk:

1. A kavicskert biológiai szempontból halott

Még egy sivatagban is több az élet, mint ezekben a mesterséges kertekben. Nincsenek virágok, így beporzók sem, a talajban nem élnek meg a férgek, giliszták. A madarakat nem érdekli a kavicsrengeteg, de a rágcsálók sem itt keresnek táplálékot.

kavicskerteket felejtsuk el 05

2. A kavicskert károsítja a talajt

A kavics által összenyomott, száraz, szerkezetét vesztett, élettelen: ezek a kavicsréteg alatti talaj jellemzői. A talaj alatt eső esetén vizesedik, a bejutó vizet pedig nem tudja a humusz hiánya miatt megtartani. A felesleges víz azonban az áteresztő fólia ellenére nem tud elfolyni, erős esőzésnél gyakran a pincét vagy az utcát önti el. A kavics annyira tönkreteszi a talajt, hogy évekig tarthat, mire helyrejön.

kavicskerteket felejtsuk el 02

3. Sok ápolást igényel a fenntartása

Egyáltalán nem igaz, hogy a kavicskerttel nincs feladat, ugyanúgy gazolni kell, ráhullanak a levelek, a szirmok. A rákerült növényi részeket nem tudjuk gereblyézni, csak a lombszívó segíthet. Hiába teszünk alá gyomok ellen gyapjút, fóliát, a kavicsok közti résekben megjelennek a szívós gazok. A kavicson ráadásul táptalajt találhatnak maguknak az algák, mohák is, amiktől csak fáradságos munkával tudunk megszabadulni.

kavicskerteket felejtsuk el 03

4. A mikroklíma szempontjából is rossz választás

A növények elpárologtatják a nedvességet, ezáltal hűtik a környezetüket. A kavicskertek erre nem képesek, védő növényzet, árnyat adó fák nélkül a kert felforrósodik a melegben és este is sugározza a hőt. A nap sokkal jobban tűz, különösen a fehér kavicskertek azok, ahol a kevéske növény is villámgyorsan kiszárad.

kavicskerteket felejtsuk el 04

5. Ráadásul drága is

Nem olcsó kavicskertet kialakítani. Maga a kavics és a szállítása is költséges, ráadásul a beültetett, formára nyírt örökzöldek is drágák. Sok pénz és sok energia egy ilyen kert létrehozása és fenntartása.

6. Bónusz: nem szép

Ízlések és pofonok, de mégis: a kavicskertek nem mondhatóak tetszetősnek. Egyhangúak, színtelenek, hiányzik belőlük a színek kavalkádja, a természetesség, az élet. Nincsenek illatok, formák, gyümölcsök, élőlények, hiányoznak az évszakok, a változatosság: egy kavicskert mindig ugyanúgy néz ki.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR