A püspöksüvegtől a fűzlevelű dísznapraforgóig: ezek a növények képesek visszaszorítani a vég nélkül terjedő podagrafüvet

A püspöksüvegtől a fűzlevelű dísznapraforgóig: ezek a növények képesek visszaszorítani a vég nélkül terjedő podagrafüvet

Változatos konkurencia.

A podagrafű számos kertész rémálma, épp ott érzi jól magát, a nedves, jó talajban, ahol más növények is szívesen növekednének. Csakhogy a podagrafű mindent elnyom és kiszorít, nem hagy teret másoknak. Noha egy vad zöldség, amit fogyaszthatunk is, nem mindenki örül annak, ha bizonyos területeken a podagrafű veszi át az irányítást. Ráadásul egy kis gyökérdarabból is kihajt, így az ellene folyó küzdelem sziszifuszi feladattá válik.

Megoldást jelenthet, ha ezekre a helyekre konkurens évelőket telepítünk, olyan fajokat, amelyek könnyen elviselik a gyökérnyomást és képesek gyorsan terjedni. Egy-két évig eltarthat, míg az ültetett növények veszik itt át az uralmat, addig a podagrafüvet nyírjuk, hogy a növényeink meg tudjanak erősödni, ne nőjön föléjük.

Mutatunk néhány fajt, amely alkalmas a podagrafű visszaszorítására:

Himalájai csengőfű: 100-160 cm magasra nő, július-októberben hozza rózsaszín virágait, terjedő, csomós növekedésű.

Keserűfű: 200-250 cm magasra nő, júniustól októberig hozza a krémfehér virágait. Csomós növekedésű, idővel 4 méter szélesen is elterjedhet, helyigényes.

Alcalthaea (x) suffrutescens hibrid mályva: 100-200 cm magasra nő, rózsaszín virágait június és november között hozza. Az orvosi ziliz és a mályvarózsa hibridjét ajánlott támaszték mellett nevelni.

Lágyszőrű palástfű: 30-50 cm magasra nő, június-júniusban hozza zöldessárga virágait. Jól alkalmazkodó évelő, a nedves, fás területekre is illik.

Amicia zygomeris: 200-250 cm magasra nő, július és szeptember között nyílnak a sárga virágai. A Mexikóból származó erdőszéli évelő –12 °C-ig télálló, rövid sarjakat hoz, a lombja este összecsukódik.

Bistorta amplexicaulis: 100-130 cm magasra nő, júliustól októberig nyílnak a skarlátvörös virágai. Szép levél- és virág dísznövény, rizómával terjed.

Püspöksüveg: 30-40 cm magasra nő, április-májusban virágzik, a fajtától függően. A száraz árnyékban is megél.

podagrafuvet visszaszoritani 02

Datisca cannabina: 2-3 méter magasra is nőhet, júniustól októberig hozza a zöldessárga virágait. Impozáns, terjedelmes évelő.

Fehérszemű gólyaorr ’Rozanne’: 40-50 cm magasra nő, június és október közt nyílnak ibolyakék virágai. Erőteljes növekedés jellemzi, főként napos helyen.

Japán kövérke: 20-30 cm magas, örökzöld talajtakaró. Április-májusban nyílnak fehér virágai. Árnyékos helyen érzi jól magát, a fák gyökérnyomását is elviseli.

Fűzlevelű dísznapraforgó: 2-3 méter magasságot is elérheti, szeptember-októberben nyílnak a sárga virágai, de levele is mutatós.

podagrafuvet visszaszoritani 03
manuel m. v.

Indás berkipimpó: 10-15 cm magas, örökzöld talajtakaró, aranysárga virágai április-májusban nyílnak. Rövid sarjakkal szaporodik, sűrű szőnyeget hoz létre, árnyékba is ideális.

Clematis x jouiniana ’Praecox’: 40-300 cm magasra nő (kúszik vagy mászik), augusztus-szeptemberben virítanak kékesfehér virágai. Talajtakaróként, de kúszónövényként is ültethető, nyárvégi méhlegelő.

Glycyrrhiza yunnanensis: 140-200 cm magasra nő, június-augusztusban hozza világoslila virágait. Feltörő, túlhajló növekedésű, elegáns, gömbalakú virágzattal és magszárakkal.

Kínai virágosnád ’Red Chief’: 110-50 cm magasra nő, piros virágai augusztustól októberig nyílnak. Ezt a fűfélét dekoratív virágfürtök és magszárak jellemzik.

Kis-ázsiai macskahere: 60-100 cm magas nő, június-júliusban nyílnak a sárga virágai. Erősen terjed, kedvelt méhlegelő, jól alkalmazkodik.

podagrafuvet visszaszoritani 04

Keserűfű ’Purple Fantasy’: 40-60 cm magasra nő, világos rózsaszín virágai június-júliusban nyílnak. Dekoratív levéldísznövény, lila lombrajzolattal.

Keserűfű ’Red Dragon’: 60-160 cm magasra nő, szeptember-októberben nyílnak fehér virágai. Levelei mutatósak, ezüstös-mélyvörös rajzolattal.

Őszi vérfű ’Blackthorn’: 160-190 cm magasra nő, július-szeptemberig nyílik rózsaszín, borvörös virágja.

Nagy meténg: 20-40 cm magas, április-májusban nyitja sötétlila virágait. Jól terjedő talajtakaró, ideális fák alá is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR