8 csodafegyver, amely kinyírja a szobanövényed

8 csodafegyver, amely kinyírja a szobanövényed

Összeszedtük a legjobb háztartási tippeket arra, hogyan vághatjuk gajra a lakás összes szobanövényét. Csupán egy kis extra figyelmetlenség kell hozzájuk.

Természetesen senki sem pusztítja el a növényét szánt szándékkal, mégis elmondhatjuk, hogy a kimúlt növények zömének sorsát a túlzott kedveskedés pecsételi meg. Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a növények zárt térben való tartása együtt jár a mesterséges klímával, így szükségük van egy bizonyos ideig tartó akklimatizálódásra. A kezdeti időszakban számíthatunk tehát néhány lepotyogó levélre.

A legjobb, amit szobanövényeink érdekében tehetünk, hogy kellően informálódunk a tartási körülményeikkel kapcsolatban, és megpróbáljuk ezeket a körülményeket a lehető legjobban reprodukálni. Ha kialakulóban lévő problémát fedezünk fel, cselekedjünk mihamarabb.

Döglött növény

Következzen tehát néhány holtbiztos tipp arra vonatkozóan, milyen melléfogások jelenthetik egy szobanövény szomorú végét:

1. Túlöntözés

A No. 1 szobanövénygyilkos a túlöntözés, amely előbb-utóbb gyökérrothadáshoz vezet. Ne hagyjuk, hogy a növényünk pangó vízben álljon, és ne automatikusan, ütemtervszerűen öntözzünk, hanem csak akkor, amikor az valóban szükséges.

2. Helytelen öntözés és sólerakódás

Ha a cserepes növénynek éppen csak annyi vizet adunk, hogy a földje nedves legyen, de túl keveset ahhoz, hogy a felesleges víz a cserép alján lévő nyíláson át elfolyhasson, ásványisó-lerakódás képződhet, ami gátolja a növény további fejlődését. Lehet, hogy észre sem vesszük addig, amíg meg nem jelenik egy fehéres színű, szemcsés lerakódás körben a cserép oldalán.

3. Alacsony páratartalom

Mindannyian tapasztalhattuk már, milyen hatással van a bőrünkre az alacsony páratartalom. Nos, a páratartalom hiánya számos szobanövénnyel hasonlóan elbánik, különösen a téli időszakban. A fűtési szezon indulásával drasztikusan csökkenhet a lakásban a páratartalom. Képzeljük csak el, mekkora változás ez egy olyan növény számára, amely néhány héttel korábban még a szabadban élt. A problémát először a barnuló levélvégekből vehetjük észre.

4. Túl kevés fény

Azok a növények, amelyek nem jutnak annyi fényhez, amennyire szükségük van, fakónak, színtelennek tűnnek, szemben az egészséges zöld színnel, az új hajtásaik pedig a napfény irányában megnyurgulnak. Azt is megfigyelhetjük, hogy az új levelek kisebbek, mint általában.

5. Huzatnak való kitétel

Ha egy szobanövényt, különösen ha trópusi vagy virágzó növényről van szó, közel helyezünk el egy kültérre nyíló, gyakran nyitogatott ajtóhoz, vagy túl közel egy nem kellően szigetelt ablakhoz, ennek ugyanaz lesz a növényre gyakorolt hatása, mintha azt minden védelem nélkül a szabadban hagytuk volna.

6. Közvetlen hőhatásnak való kitétel

Ha a szobanövényt valamely közvetlen hőforrás, mint például radiátor vagy fűtéscső közvetlen közelében helyezzük el, az nem csak hogy megpörköli a leveleit, de fel is gyorsítja a kiszáradását. Az ilyen helyek tehát nyilvánvalóan alkalmatlanok a növény elhelyezésére, ugyanakkor előfordulhat, hogy a választási lehetőségünk e tekintetben korlátozott.

7. A kártevők okozta problémák figyelmen kívül hagyása

A lakáson belül a kártevők gyorsan szaporodhatnak. Nincsenek természetes ellenségeik, amelyek kordában tarthatnák őket, így nekünk kell nagyon alaposan eljárnunk és rendszeresen figyelnünk az esetlegesen jelentkező tüneteket. A különböző atkák, levéltetvek, gyapjas levéltetvek és pajzstetvek pár nap alatt eláraszthatják a növényt. Súlyos fertőzés esetén előfordulhat, hogy a növény már nem menthető meg.

Muskátli

8. Benőtt cserép

Amikor a növény kinövi a cserepét, a gyökerei teljesen körbenövik a cserép belsejét és ezzel a saját további fejlődésének állít korlátot. A benőtt cserepű növények általában a szokásosnál jóval hamarabb kiszáradnak, mivel a gyökér méretének a föld mennyiségéhez viszonyított aránya nem kedvező.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR