Beteg vajon a növényem? Mi okozza a barnuló levélszéleket?

Beteg vajon a növényem? Mi okozza a barnuló levélszéleket?

Egy biztos: a barnuló, száradó levélcsúcsok és -szélek nem jelentenek jót.

Ha valami szokatlan történik egy növényünkkel, természetes, hogy lelkiismeretes kertészként ez aggodalommal tölt el bennünket. Amikor a levélszélek vagy levélcsúcsok kezdenek barnulni, az első gondolatunk rendszerint az, hogy a baj forrása valamilyen betegség vagy kártevő lehet. Ez azonban nem mindig van így.

barnulo levelszel okai 02
Quinn Dombrowski

Mi a barnuló levélszélek oka?

Ha egy növény levelei teljesen megbarnulnak, ez több tucat bajt is jelezhet; amikor viszont csak a levélszélek, illetve -csúcsok barnulnak meg, ez egyetlen problémára utal – mégpedig arra, hogy a növényt valamilyen stresszhatás érte.

A barna, elszáradt levélcsúcsokat vagy levélszéleket leggyakrabban az okozza, hogy a növény nem jut elegendő vízhez. Ez számos oka miatt bekövetkezhet.

Lehet, hogy túl kevés a természetes csapadék. Ha ez okozza a levélszélek barnulását, öntözéssel célszerű pótolnunk a hiányzó vízmennyiséget.

A növény gyökérzete nem tud megfelelően fejlődni, elsatnyult, ennek megfelelően a gyökérszálak nem elég hosszúak ahhoz, hogy elegendő vizet tudjanak felvenni. A levélszélek barnulásához vezető ezen probléma leggyakrabban edényes növényekkel, de esetenként nehéz, agyagos talajba ültetett szabadföldi növényekkel is előfordulhat. Ebben az esetben vagy öntözzük a növényt bőkezűbben, gyakrabban, vagy ültessük át, hogy ezáltal szabadabban tudjon a gyökérzete erősödni, fejlődni.

A talaj nem képes megtartani a vizet. Ha a kertünk talaja laza, homokos, úgy megtörténhet, hogy túl gyorsan issza be és vezeti el a vizet. Ez pedig szintén a levélszélek barnulásához vezethet. Ebben az esetben célszerű a talajt olyan szerves anyagokkal feljavítanunk, amelyek jobban megtartják a vizet. Emellett ajánlott növelnünk az öntözések gyakoriságát is.

barnulo levelszel okai 03

A növény gyökérzete sérült. Ha a terület, ahová a növényt ültettük, tartósan vizenyős, vagy a növény töve körül a talaj túlságosan tömör, ez gyökérkárosodáshoz vezethet. A károsodott gyökérzetnek nincs akkora egészséges része, amely biztosítani tudná az elegendő mennyiségű víz felvételét. Ebben az esetben mindenekelőtt szüntessük meg a károsodást kiváltó okot, majd metsszük vissza a növényt, hogy ezzel csökkentsük a vízigényét, amíg a gyökérzete regenerálódik.

A levélszélek barnulását okozhatja továbbá a talaj magas sótartalma. Egyes területeken, például tenger közelében ez a jelenség természetesnek számít, egyébként pedig a túlzott trágyázás következménye lehet. Ha valószínűsíthető ez utóbbi, egyrészt csökkentsük a kijuttatott műtrágya mennyiségét, másrészt néhány héten keresztül növeljük meg az öntözővíz mennyiségét, hogy a felesleges sók ki tudjanak mosódni a talajból.

Mindent összevetve, bár a barnuló levélszélek és -csúcsok riasztóan hatnak, az esetek nagy többségében könnyen orvosolható problémáról van szó, csupán cselekednünk kell.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR