A 6 legnagyobb hiba, amit egy kezdő kertész elkövethet

A 6 legnagyobb hiba, amit egy kezdő kertész elkövethet

Következzenek a leggyakoribb hibák, amelyet a kezdő kertészek jó része elkövet.

Sokan álmodoznak kertről. Akik álma teljesül, azok viszont sokszor elbizonytalanodnak: kezdő kertészként vajon van elég érzékük a kertészkedéshez? Aggodalomra semmi ok! A sikeres kertészkedéshez nem kell más, mint némi előzetes tervezés, ismeretszerzés, szorgalmas, kitartó munka, de legfőképpen türelem. Tehát semmiképp sem lehetetlen vállalkozásról van szó. Sokkal fontosabb, hogy tudjuk, mi szabad, de még inkább, hogy mit nem szabad tennünk a kertben!

1. Rossz helyválasztás

Az első dolog átgondolnunk, hol is legyen a kertünk. A konyhakert legyen az udvar végében? A virágágyás a ház körül? Ha ennyire egyszerű lenne, máris elkezdhetnénk felásni a földet.

A legtöbb növénynek a kellő gyarapodáshoz naponta bizonyos mennyiségű napfényre van szüksége. Ezért 1-2 napig figyeljük meg a kertet, mennyire éri a napsütés a kiszemelt területet. Van-e a közelben olyan fa, amely árnyékot vet a nap legnagyobb részében? Ha igen, valószínűleg nem a megfelelő helyen kezdenénk meg az ültetést.

A hely megfelelő kiválasztása a közművek miatt is fontos. Minden bizonnyal nem fogunk csővezetékbe futni, amikor a palántákat kiültetjük, de ha esetleg facsemetéről van szó, vegyük figyelembe, hogy a fejlődő fa gyökerei később mélyen a talajba hatolhatnak. Esetenként, még az ásás megkezdése előtt – a biztonság kedvéért – hasznos lehet a közműcégeknél tájékozódnunk a földalatti csővezetékek, elektromos vezetékek felől.

6 gyakori hiba 02

2. Sokat akar a...

Miután kiválasztottuk az ideális helyet a növények számára, fel kell becsülnünk a vállalkozásunk volumenét. Az egyik leggyakoribb hiba a kezdő kertészek részéről, hogy sokkal nagyobb kertet terveznek, mint amekkorát karban tudnak tartani.

Tervezni könnyű, de gondoljunk csak bele: ha már az első évben túl sok növényt ültetünk, a kerti teendők meg fogják haladni az erőnket. A feladatok egyre csak sokasodnak, és egyszerűen képtelenek leszünk utolérni magunkat. Ne feledjük tehát: a sikeres kertészkedés sok munkával jár, és minél nagyobb a megművelendő terület, annál több tennivalót tesz szükségessé a kertész részéről. A legjobb, ha kezdetben kis területen kertészkedünk, és ahogy kezdjük egyre jobban kiismerni a dolgok csínját-bínját és kedvenc növényeink igényeit, úgy kezdhetjük el kibővíteni a kertet.

3. A talajminőség félreismerése

Az egyik hiba, amelyet a zöldfülű kertészek elkövethetnek, annak feltételezése, hogy bármilyen kerti talaj alkalmas növények nevelésére. A talaj vizsgálata bár kis lépés a folyamatban, mégis döntő fontosságú a kertészkedés kimenetele, eredményessége szempontjából.

Egy befőttes üveget töltsük meg a kiszemelt területről vett földdel. A mintát vizsgáltassuk meg, hogy kiderüljön a talaj pontos összetétele. Egyes tápanyagok létfontosságúak a növények egészséges fejlődéséhez. A vizsgálat eredményének birtokában tudni fogjuk, mire van szükségünk a talaj minőségének feljavításához, milyen műtrágyát, tápanyagokat juttassunk ki és dolgozzunk bele a földbe.

Ezzel a fontos lépéssel sok felesleges bosszúságtól megkímélhetjük magunkat; munkánk eredményességét a vizsgálat nagyban garantálja.

4. Kerítés hiánya

A fejlődő növények megóvása szintén fontos szempont. Nem tudhatjuk, éjjelente milyen állatok keresik fel a kertet egy-egy kiadós késő esti vacsora reményében. Ha csak akkor cselekszünk, amikor a növények már cseperednek, sokszor késő lehet. Munkánk gyümölcsét ismeretlen betolakodók (őzek, nyulak) fogják learatni!

A legegyszerűbb csirkehálótól a dekoratív, festett léckerítésig számos megoldás létezik arra, hogyan tartsuk távol féltett növényeinktől az azokat megdézsmálni készülő vadakat.

6 gyakori hiba 03

5. Nem megfelelő növények ültetése

Nem dönthetjük csak úgy el, hogy – mivel kedveljük a pálmákat – pálmákkal ültetjük tele a kertet. A növények kiválasztásakor nagy segítséget nyújthat például a vetőmag tasakjának hátoldalán olvasható tájékoztató arról, az adott növény megél-e egyáltalán a szabadban a mi klímánkon. Ez azért fontos, mert minden növénynek vannak bizonyos alapvető igényei. A megfelelő környezeti feltételek hiányában nem fognak jól fejlődni, sem virágot hozni, nem beszélve a termőre fordulásról.

6. A rendszeres gondoskodás hiánya

Miután mindent elültettünk, a kertünket rendszeresen karban kell tartanunk. Ahogy a fentiekben már említettük, a különböző növényeknek eltérőek az igényei. Némelyik beéri a szimpa öntözéssel és metszéssel. Más növényeket ritkítani, egyelni kell, hogy elég helyük legyen a fejlődéshez.

Ki kell irtanunk továbbá az ádáz gyomokat is, hogy ne nyomják el a kertünkbe telepített haszon- és dísznövényeket. Ez a művelet gyakorlatilag egy véget nem érő harcot jelent minden kertész számára: a gyorsan növő és szaporodó gyomok a legegészségesebb növényeinket is kiszoríthatják és elvehetik azoktól a szükséges tápanyagokat. A megfelelő vegyszerekkel kordában tarthatjuk a gazokat, de minél kevesebb vegyszert használunk, annál jobb!

A talajtakaró mulcs használatával visszaszoríthatjuk a gyomokat, de a legtöbb esetben a legcélravezetőbb megoldás, ha tövestől kihúzgáljuk azokat, hogy értékes növényeinket megóvjuk. És itt megint csak a tervezésre kell visszautalnunk: ha túl nagy a kertünk, nem fogunk tudni elbánni a gyomokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR