A bokádra tapadva vonszolod keresztül az erdőn… mi az?

A bokádra tapadva vonszolod keresztül az erdőn… mi az?

A ragadós galaj életművész kultúrgyom, egyben gyerekjáték és gyógynövény is.

A ragadós galaj (Galium aparine) a buzérfélék családjába tartozó egyéves lágyszárú növény. A magyar neve valószínűleg a tudományos névből származik, az ógörög gala szó tejet jelent, de nem a növénynek van tejnedve, hanem számos galajt használtak régen a pásztorok a sajtkészítéshez, a tej oltására. Az aparine szó kapaszkodót, azaz ragadósat jelent. A ragadós galaj annyira lágyszárú, hogy növekedés közben szinte egyáltalán nem fejleszt erős szárat, hanem ezt az erőfeszítést önmagának megtakarítva, más növényekre támaszkodva kúszik magasra, és jut napfényhez.

Akkora a magja, mint egy búzaszem

Még egy más módon is életművész vagy potyautas; kultúrnövények gyomjaként hódította meg a világot, a tökéletlen gabonarostákon átjutó magvaival évezredeken át fertőzte a szántóföldeket.

Alakváltó: Két vagy három formában is felvehet

A szakirodalom szerint két formája létezik; az egyik már ősszel csírázik, rövid szártagokkal és apró kerekded levelekkel áttelel. Tavasszal kezd kapaszkodni, hosszú ízközökön 6-9 tagú álörvökben állnak a keskeny levelei. A másik forma tavasszal csírázik, és szinte azonnal liánná változik: élő vagy élettelen támasztékot keres, a szőrös és horgos szárával, leveleivel magasra kapaszkodik, míg végül méteres magasságban egy virágzatban zárul. Megfigyeltem egy harmadik formát is, a vízszintesen kúszó változatot, amely a szárcsomóknál legyökerezik, és apró új növényeket fejleszt.

Az élő tépőzár

A ragadós galaj a rendkívül törékeny szára miatt könnyen elszakad, a mellette haladó emberre vagy állatra kapaszkodik. Ettől lett jó gyerekjáték, egymásra dobálva megkapaszkodik a ruhadarabokon, de nem bogáncs, azaz könnyen, kártétel nélkül lefejthető. A két részből álló horgas termései a magvakkal ugyanígy terjednek.

Teának, takarmánynak és töltőanyagnak használjuk

A virágos hajtásaiból készült teája számos bajra természetes orvosság. A teljes zöld növény ehető, csak alaposan meg kell főzni a szőrök és tüskék miatt. Nyersen liba- és kacsa csemege, szárítva a gabonaszárnál sokkal jobb tömőanyag a szalmazsákokhoz.

Gyomosít, de már csak a természetben

A vegyszeres gyomirtás miatt a ragadós galaj a gabonatáblákból kiszorult, bolygatott, üde tápdús földeken sokszor uralkodó, mindent elborító gyomnövénnyé válik.

ragados galaj bokadra tapadva 02
Ragadós galaj emeletes álörvei

ragados galaj bokadra tapadva 03
Ragadós galaj levélörve horgokkal és szőrökkel

ragados galaj bokadra tapadva 04
Ragadós galaj levelének felszíne

ragados galaj bokadra tapadva 05
Ragadós galaj ősszel csírázó áttelelő alakja

ragados galaj bokadra tapadva 06
Ragadós galaj legyökerező szárcsomója

ragados galaj bokadra tapadva 07
Ragadós galaj virágai

ragados galaj bokadra tapadva 08
Ragadós galaj apró virága

ragados galaj bokadra tapadva 09
Ragadós galaj méteres csalánra támaszkodva

ragados galaj bokadra tapadva 10
Ragadós galaj termései

ragados galaj bokadra tapadva 11
Ragadós galaj horgos termései

ragados galaj bokadra tapadva 12
Ragadós galaj mező felülnézetben

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR