Ismerkedjünk meg egy különleges, ropogós zöldséggel, a sziki ballagófűvel

Ismerkedjünk meg egy különleges, ropogós zöldséggel, a sziki ballagófűvel

Sós íz.

A sziki ballagófüvet (Salsola soda)  Olaszországban zöldségként termesztik és fogyasztják, Japánban pedig vadon szedik zsenge korában a tengerparti fövenyeken, sós talajokon. Hazánkban az alföldi szikes pusztákon nő, védett növény. Egyre több országban próbálkoznak a házikertekben a termesztésével.

Az íze kicsit fűszeres-földes, savanykás-sós. A húsos, ropogós levelekből finom pesztó vagy rizottó készíthető. Kalóriaszegény növény, ugyanakkor gazdag káliumban, kalciumban, C-, B- és E-vitaminban. Salátába tehető akár nyersen, akár dinsztelve, párolva. Gazdagíthatjuk vele az omlettet, a tésztaszószt, ehetjük citromlével, olívaolajjal pácolva, de rizottóba is kerülhet. Melegítéskor jobban érződik a könnyű, tengeri aromája.

Íme egy recept, "agretti"-ként hivatkoznak rá külföldi oldalak, így érdemes keresni:

Amennyiben megkóstolnánk ezt a különlegességet, márciusban kell a magokat elvetni. Szórjuk a vízben áztatott magokat egy földdel teli vetőtálcába és helyezzük a meleg ablakpárkányra. Amennyiben a növénykék már megerősödtek és éjszakai fagyok sem várhatók, ki lehet ültetni. Érdemes őket fóliával, takaróval védeni. A zöldséget augusztustól szedhetjük.

Vetőmagra egyelőre nem találtunk haza lelőhelyet, akinek van információja beszerzési helyről, ne tartsa magában, hanem írja meg itt a hozzászólásoknál.

Vetőmag külföldről:

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR