Sós íz.
A sziki ballagófüvet (Salsola soda) Olaszországban zöldségként termesztik és fogyasztják, Japánban pedig vadon szedik zsenge korában a tengerparti fövenyeken, sós talajokon. Hazánkban az alföldi szikes pusztákon nő, védett növény. Egyre több országban próbálkoznak a házikertekben a termesztésével.
Az íze kicsit fűszeres-földes, savanykás-sós. A húsos, ropogós levelekből finom pesztó vagy rizottó készíthető. Kalóriaszegény növény, ugyanakkor gazdag káliumban, kalciumban, C-, B- és E-vitaminban. Salátába tehető akár nyersen, akár dinsztelve, párolva. Gazdagíthatjuk vele az omlettet, a tésztaszószt, ehetjük citromlével, olívaolajjal pácolva, de rizottóba is kerülhet. Melegítéskor jobban érződik a könnyű, tengeri aromája.
Íme egy recept, "agretti"-ként hivatkoznak rá külföldi oldalak, így érdemes keresni:
Amennyiben megkóstolnánk ezt a különlegességet, márciusban kell a magokat elvetni. Szórjuk a vízben áztatott magokat egy földdel teli vetőtálcába és helyezzük a meleg ablakpárkányra. Amennyiben a növénykék már megerősödtek és éjszakai fagyok sem várhatók, ki lehet ültetni. Érdemes őket fóliával, takaróval védeni. A zöldséget augusztustól szedhetjük.
Vetőmagra egyelőre nem találtunk haza lelőhelyet, akinek van információja beszerzési helyről, ne tartsa magában, hanem írja meg itt a hozzászólásoknál.
Vetőmag külföldről:
- https://www.growitalian.com/agretti-roscana-barba-di-fratte/
- https://www.chilternseeds.co.uk/item_1602_agretti_roscano_seeds
- https://www.nicholsgardennursery.com/store/product-info.php?Agretti-pid205.html