Íze, mint a barackdzsemé.
A görögdinnye héját többféleképp felhasználhatjuk: főzhetünk belőle kompótot, adhatjuk savanyúsághoz, vagy akár ahogyan Zavadáné Szilvia is tette, lekvár készülhet belőle. Szilvia egyébként a dinnye húsát is befőzi, és szépen pirosló lekvárként akár egy évig is tárolja – ha előbb el nem fogy. A következőkben a dinnyehéjból főzött lekvárról tudhatunk meg többet.
Hozzávalók:
- 1 kg dinnyehéj – jó, ha van rajta egy kis dinnyehús is
- 30 dkg cukor
- 1 citrom
Így készül:
A külső zöld részt hámozzuk le, a fehér részt vágjuk kis kockákra. Enyhén citromos vízben pároljuk üvegesre, majd csepegtessük le.
Ezután ismét tegyük fel főni, adjuk hozzá a cukrot, végül a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is tegyük bele.
Főzzük addig, amíg megfelelőnek nem találjuk az állagát. Akkor merjük üvegekbe, és helyezzük száraz dunsztba, ahol hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom lett, még fogok készíteni. Ízre nagyon hasonlít a baracklekvárhoz.