Főzz kompótot a görögdinnye héjából!

Főzz kompótot a görögdinnye héjából!

Sültek mellé finom.

A görögdinnye héja a legtöbbször a szemét között landol, pedig hasznosítható! Többek között befőtt vagy kompót formájában, ahogyan Krékityné Bisztriczki Andrea  is készítette férje kérésére.

Most először készítettem dinnyehéjbefőttet. A férjem minden évben kéri, de most került rá sor. Az ő édesanyja rengeteget csinált gyermekkorában és szerette volna azt az ízt felidézni, újra érezni. Most volt időm, és elkészítettem neki.

Az alapanyagokat a helyi piacon szereztem be. Hosszasan keresgéltem a receptet, mert a mama receptfüzetében nem találtam. Itt, a neten kutattam, nagyon sokat elolvastam, és egy egyszerűsített változatot készítettem el.

A recepthez szükséges fő alapanyag a dinnye a zöld részétől megszabadítva. Kell még hozzá ecet, citrom és cukor. Én nátrium-benzoáttal tartósítottam és pici citromsavval megszórtam, hogy megmaradjon a színe. Sok cukrot kell beletenni, de meglepően nem lesz annyira édes.

Nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű az elkészítése! Az íze pedig isteni finom.

A recept, ami alapján készítettem:

Ha azt tervezzük, hogy befőttet készítünk a dinnyéből, úgy együk ki a belsejét, hogy a piros részéből legalább fél centis réteget meghagyunk a héjon.

A külső, zöld héjat vékonyan lehámozzuk, majd kockákra vagy vékonyabb csíkokra vágjuk a gyümölcsöt, melyet enyhén ecetes vízben üvegesre főzünk.

A párolt és leszűrt dinnye súlyával megegyező mennyiségű cukrot, egy megmosott és felszeletelt citromot és vanília rudat szirupnak főzünk össze a cukormennyiséggel arányos mennyiségű vízben. (1 kg dinnyehéjhoz tehát 1 kg cukorra és 1 liter vízre van szükség.)

dinnyehejbol befott 02

A felfőtt szirupba beletesszük az ecetes vízben korábban megpárolt dinnyehéjakat, majd az egészet újra forraljuk, és a forrástól számított 5 percig főzzük. Ha ez megvan, a befőtt már mehet is az üvegbe, majd száraz dunsztba, aztán pedig a polcra.

dinnyehejbol befott 03

Én most a vaníliát nem tettem bele, de a végén egy pici citromsavat és nátrium-benzoátot szórtam a tetejére. Mentek is a kamrapolcra és ott várakoznak, amíg meg nem kívánjuk őket egy sülthöz vagy rántott húshoz.

Remélem, valaki kedvet kap hozzá és elkészíti!

dinnyehejbol befott 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR