A gyöngyfüzér gondozása és szaporítása: tudj meg róla többet!

A gyöngyfüzér gondozása és szaporítása: tudj meg róla többet!

Csüngő, kúszó hajtásaival ideális ámpolnanövény.

A gyöngyfüzér vagy borsóka, amelyet hívnak még zöldborsólevelű szenéciónak is (tudományos elnevezése: Senecio rowleyanus) egy meglehetősen szokatlan külsejű pozsgás növény, amelynek érdekességét gömbölyű, gyöngyszerű levelei adják.

A bájos kis növény Délnyugat-Afrikában őshonos, és kiváló példája annak, hogyan képes egy növény még a legmostohább körülményekhez is sikeresen alkalmazkodni.

Alapvetően szárazságtűrő talajtakaró, amely ahelyett, hogy egyenes szárral függőlegesen felfelé törekedne, természetes körülmények között elterül a földön és benövi a környező szikladarabokat. Szobanövényként függő virágtartóba ültetve leveles hajtásai gyöngyzuhatagként omlanak alá.

gyongyfuzer gondozasa 03
Maja Dumat

Jellemzői, gondozása

Lombja

Gömbölyded, gyöngyszerű vagy borsószemekre emlékeztető levelei hosszú, vékony hajtásokon sorakoznak. Egyes fajták levelei kissé tarkák vagy pettyezettek is lehetnek.

Virága

Fehér fészekvirágzata távolról az őszirózsa virágaira emlékeztet. Porzószálai feltűnően hosszúak, pirosak, végükön a portok élénkságra. A virágok illata kellemesen fűszeres, a fahéjra emlékeztet. A virágzás tartós, körülbelül egy hónapig tart.

Alakja

A növény kúszó, csüngő növekedésű, ami ideálissá teszi függő virágkosarak beültetésére.

Mérete, növekedése

A hajtások mérsékelt ütemben növekednek, elérhetik a 80-100 cm-es hosszúságot is.

Fényviszonyok, hőmérséklet

A növény alapvetően fény- és melegkedvelő. Világos, szórt fénnyel megvilágított, meleg, huzatmentes helyet válasszunk neki a lakásban; napi pár óra közvetlen napsütés szintén az előnyére válik, de a tűző naptól óvjuk.

A növény számára ideális hőmérséklet a vegetációs időszak alatt (azaz tavasztól őszig) 21-26 °C, míg a téli hónapokban ennél alacsonyabb, 13-15 °C.

Páratartalom

Sivatagi növényről lévén szó a gyöngyfüzérnek tökéletesen megfelel egy átlagosan száraz levegőjű lakás, a páratartalom külön növelésére tehát nincs szükség.

gyongyfuzer gondozasa 05
Leonora (Ellie) Enking

Miért ilyen szokatlan alakú a gyöngyfüzér levele?

A növény levelei kis márványgolyóbisokra hasonlítanak (bár itt érdemes zárójelben megjegyezni, hogy léteznek hosszúkás levelű fajták is).

Minden levélen található egy apró, áttetsző szövetekből álló hasadék vagy "ablak", amely beengedi a fényt a levél belsejébe. Ez lehetővé teszi, hogy a levelek a fotoszintézis során a lehető legtöbb napfényt nyeljék el.

A kövér levelek hosszabb ideig képesek tárolni a vizet, így a természetben a növény a tartósan száraz időszakokat is túléli.

A módosult levelek tehát a maguk nemében tökéletesek: minimálisra csökkentik a vízpárolgást, ugyanakkor védelmet nyújtanak a nap perzselő sugaraival szemben.

gyongyfuzer gondozasa 06

Milyen gondozást kíván a gyöngyfüzér?

Mivel a növény sivatagi környezetből származik, meglehetősen szívós, edzett, így kis időráfordítást igényel a gondozása. Ebből a szempontból tehát akár igénytelennek is mondhatjuk.

A legfontosabb, hogy biztosítsuk számára a meleg, jól megvilágított környezetet, valamint egy megfelelő méretű, jó vízáteresztő képességű kaktuszfölddel megtöltött cserepet.

A gyöngyüzér könnyen hoz új hajtásokat; ezeket hagyhatjuk szabadon nőni. Ha esetleg mégis úgy látjuk, hogy a növény nemkívánatos mértékben túlburjánzott, a túlnőtt hajtásokból visszavághatunk. A levágott hajtásdarabokat szárdugványként felhasználva könnyen szaporíthatjuk a növényt.

Az év bármely szakában visszanyírhatjuk a növény anélkül, hogy attól kellene tartanunk, ezzel valamilyen kárt teszünk benne.

Ha dúsítani szeretnénk a növényt, a levágott szárdarabokat az anyanövény cserepébe dugjuk vissza. Ha a cél az, hogy több cserépnyi gyöngyfüzérünk is legyen, a dugványokat egy másik, 10 cm-es cserépbe dugjuk le.

gyongyfuzer gondozasa 04
Maja Dumat

Öntözés, tápoldatozás

Mint a legtöbb pozsgás esetében, a legjobb megoldás, ha a vegetációs időszakban öntözéskor jó alaposan meglocsoljuk a növényt, majd a következő öntözéssel várunk addig, amíg a növény földje csaknem teljesen kiszárad.

A téli hónapokban inkább arra törekedjünk, hogy a növény talaja száraz maradjon; épp elég annyi vízzel megöntöznünk, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.

Miből tudhatjuk, mikor van itt az ideje az öntözésnek?

Amikor a cserépben a föld felső 1-2 cm-es rétege tapintásra már teljesen száraz, eljött az öntözés ideje.

Az is árulkodó jel, ha azt látjuk, hogy a gömbölyű levelek kezdenek összelapulni, aszottá válni. Ilyen esetben mindenképpen öntözzük meg a növény.

Ügyeljünk arra is, hogy öntözés után ne hagyjuk a növényt pangó vízben állni.

Milyen tápoldatot használjunk?

A felhasznált tápanyagok kiegyensúlyozott pótlására havonta egyszer kezeljük a növényt folyékony (például 20-20-20 NPK-arányú) tápoldattal. Hígítás tekintetében kövessük a termék csomagolásán feltüntetett útmutatót. A tápoldatozást a vegetációs időszakon kívül ritkítsuk vagy teljesen szüntessük be.

Címfotó: Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR