A hamis banánnak nem a termése, hanem a gyökere fogyasztható

A hamis banánnak nem a termése, hanem a gyökere fogyasztható

Kása és kenyér készül belőle.

Etióp, hamis, abesszin vagy pszeudobanánnak (Ensete ventricosum)  is nevezik azt a különös növényt, amely a kutatók szerint a jövő egyik élelmiszere lehet.

Ez a banán a Nagy-Afrikai-fennsík keleti peremén őshonos: Mozambikban, Zimbabwében, Malawiban, Kenyában, Ugandában, Tanzániában, Etiópiában és Nyugat-Kongóban. Nagyon erős növekedésű, őshazájában a 6-7 méteres magasságot is elérheti.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány (Enviromental Reserach Letters) arról számol be, hogy kutatások és modellezések alapján ez a növény lehet a jövő egyik legfontosabb élelmiszernövénye. A klímaváltozás miatt a jelenleg fogyasztott élelmiszernövények termesztése háttérbe szorul, az élelmiszer-biztonságra és a fenntarthatóságra való törekvés miatt új fajok kerülhetnek előtérbe.

hamis banan gyokere fogyaszthato 02

A tanulmány szerint az etióp banán Afrikán kívül is termeszthető lehet, így több mint százmillió ember élelmezéséről gondoskodhat.

Az etióp banán különlegessége, hogy nem a banánszerű termését fogyasztják, hanem a magas keményítőtartalmú, erjedésre hajlamos szárát és gyökerét. Etiópiában nagyjából húszmillió fogyasztója van, de az ország határain kívül sehol sem termesztik. A helyiek éhség elleni fának nevezik, mivel bármikor ültethető, betakarítható.

Az évelő igénytelen, könnyen tartható. Hatalmas levelei vannak, amelyek piros levélnyéllel rendelkeznek, igen mutatósak, egzotikus hangulatot varázsolnak a lakásba, teraszra.

hamis banan gyokere fogyaszthato 03
Leonora (Ellie) Enking

Napos vagy félárnyékos helyet igényel. Mivel az óriási levelek könnyen szakadoznak, szélvédett helyre ültessük. A legjobb, ha cserépben neveljük, nagyon jó minőségű földben. Nyáron kikerülhet a teraszra, a kertbe is.

A hamis banánnak sok vízre van szüksége, különösen tavasszal. Mészben szegény vízzel öntözzük. A gyökérlabda legyen mindig nedves, ne hagyjuk kiszáradni. Áprilistól augusztusig havonta 2-3 alkalommal adjunk neki tápoldatot. Csak az elszáradt levelet távolítsuk el!

hamis banan gyokere fogyaszthato 04
cultivar413

Az első fagyok előtt be kell hoznunk ezt a trópusi növényt a telelésre. Keressünk neki világos, 10 és 18 °C közt hőmérsékletű helyiséget. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérlabda még télen is kissé nedves legyen. Túl melegben, száraz levegő esetén megjelenhetnek a takácsatkák, ezért rendszeresen ajánlott vízzel permetezni a növényt.

Kb. 6-8 évesen hozza nagy sárga virágait, majd a picike, nem ehető terméseket. Ezt követően a növény elpusztul, de a sarjakról új növény fejlődik.

Forrás:
Az etiópiai hamis banán lehet a klímaváltozást is átvészelő szuperélelmiszer - Qubit

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR