A karalábé társnövényei, avagy mit ültessünk mellé a konyhakertben?

A karalábé társnövényei, avagy mit ültessünk mellé a konyhakertben?

Ezek a növénytársítás gyakorlati előnyei a karalábé esetében.

A karalábé a káposztafélék népes családjának egyik népszerű tagja. A hűvösebb időjárást kedveli, viszonylag könnyen termeszthető tápdús, jó vízáteresztő talajban. Természetesen, mint minden zöldségfélének, a karalábénak is vannak kártevői, amelyekkel fel kell vennünk a harcot. Ha hobbikertészként célunk a minél kevesebb vegyszer használata és végső soron a biogazdálkodás megvalósítása, akkor érdemes tudnunk arról is, melyek a karalábé ideális társnövényei. Az alábbiakból kiderül, milyen előnyökkel jár az ilyen jellegű növénytársítás!

karalabe tarsnovenyei 03

A karalábé termesztése növénytársításban

A növénytársítás lényege egyfajta szimbiózis létrehozása egy növénypáros vagy -együttes tagjai között. Ennek a lényege a gyakorlatban az, hogy bizonyos növények közelsége kölcsönösen előnyösen hat a másik fejlődésére. Ez az előny állhat például abban, hogy az egyik növény a másik számára hasznos tápanyagokkal gazdagítja a talajt, elűz bizonyos kártevőket, menedéket nyújt a hasznos rovaroknak vagy természetes támaszként, futtatóként szolgál a másik számára.

Az egyik legrégibb és legismertebb növénytársítás a téli tökfélék, a kukorica és bab hármasának összeültetése. A kukoricára felfuthat a bab, a tök hatalmas levelei árnyékolják és hűvösen tartják a talajt, illetve védik a gyors kiszáradásából, továbbá a bab gyökérzete nitrogénnel dúsítja a talajt.

Számos kerti növénynek válik tehát haszára a növénytársításban történő termesztés, és ez alól a karalábé sem képez kivételt. Amikor a karalábé mellé társakat keresünk, mindenekelőtt a hasonló termesztési feltételeket tartsuk szem előtt. Például megegyezik-e a választott növény vízigénye a karalábééval? A karalábé gyökere ugyanis nem hatol mélyen a talajba, ezért gyakori öntözésre van szüksége. Vegyük figyelembe továbbá a karalábéval összeültetendő növény fény- és tápanyagigényét is.

karalabe tarsnovenyei 02

Melyek a karalábé ideális társnövényei?

Milyen növénytársítás előnyös tehát a karalábé számára, amely egészségesebb növényekkel és nagyobb terméshozammal kecsegtet?

A zöldségfélék mellett különböző gyógy- és fűszernövények, illetve virágok vannak azok között a kerti növények között, amelyek a karalábé jó társai lehetnek. Ezek közé tartoznak többek között az alábbiak:

  • bokorbab
  • burgonya
  • cékla
  • hagyma
  • saláta
  • uborka
  • zeller

Mint ahogy egyes növény jól fejlődnek egymás társaságában, az is igaz, hogy mások viszont nem. Nem árt tudnunk például, hogy a karalábé kifejezetten vonzza a levéltetveket és a földibolhákat, csakúgy, mint a fehérlepkék családjába tartozó répalepkét és a bagolylepkefélék családjához tartozó U betűs aranybaglyot. Ebből következik, hogy nem szerencsés a helyzetet súlyosbítanunk azáltal, hogy egyéb káposztaféléket telepítünk a karalábé közvetlen közelébe, mivel ezzel csak további táplálékforrást biztosítanánk a felsorolt falánk kártevőknek. Célszerű továbbá a karalábét minél távolabb ültetnünk a paradicsomtól, mivel egyes tapasztalatok azt mutatják, hogy visszafogja a paradicsom egészséges fejlődését.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?