Összeférhetetlen kerti növények – miért nem kedvelik egymás társaságát?

Összeférhetetlen kerti növények – miért nem kedvelik egymás társaságát?

Vajon mi az oka, hogy ki nem állhatják egymást?

A kertészek mindent megtesznek azért, hogy életerős, egészséges növények fejlődjenek a kertjükben. Időnként előfordul azonban, hogy azt tapasztaljuk, minden erőfeszítésünk hiába: bizonyos növények csupán sínylődnek egy másik társaságában.

Nagy a valószínűsége, hogy azoknak a szomszédos növényeknek, amelyek nem kedvelik egymást, eltérőek a környezeti igényeik, esetleg folyamatos versengésben állnak az éltető erőforrásokért, illetve meglehet, hogy az egyik olyan rovarokat vonz magához, amelyek komoly kárt tesznek a másikban. Annak eldöntése, hogy mely növények nem illenek össze, gyakran sok találgatással és próbálkozással jár, mivel még a talajtípus is nagyban befolyásolja, milyen növényeket nem tanácsos egymás közelébe ültetnünk.

osszeferhetetlen kerti novenyek 05

Összeférhetetlen kerti növények

Léteznek alapvető szabályok, amelyeket nem árt ismernünk, hogy tudjuk, mely növényeknek ajánlatos messze elkerülniük egymást. Mindenekelőtt azt vegyük számításba, hogy a kerti növényeink azonos méretűek-e, valamint, hogy megegyezik-e a fényigényük. Meglehetősen rossz ötlet például folytonnövő paradicsomot ültetnünk bokorbab mellé, mivel jó eséllyel a magas paradicsom árnyékolni fogja a babot.

Amikor magasabb és alacsonyabb növényeket ültetünk össze, ügyeljünk arra, hogy az alacsonyabb növények kellő ültetőtávolságra kerüljenek, valamint úgy legyenek az ágyásban elhelyezve, hogy a napfény zavartalanul érje azokat. Sok kertész ezt a problémát úgy oldja meg, hogy a legalacsonyabb növényeket külön sorba, szegélynövénynek ülteti az ágyásba, illetve a kert szélére telepíti azokat.

osszeferhetetlen kerti novenyek 03

Azok a növények, amelyek sok vizet igényelnek, sok kellemetlenséget okozhatnak szárazságtűrő társaiknak, de ugyanez igaz a különböző műtrágyákra is. Mindig jó döntés, ha hasonló tápanyag- és vízigényű növényeket telepítünk egymás mellé, kivéve persze, ha valami más miatt egymással ádáz versengésben álló vetélytársakról van szó. De gyakran még ezt is kompenzálni tudjuk azzal, hogy extra ültetőtávolságot hagyunk köztük, és mindkettőnek a saját igényeinek megfelelő mennyiségű tápanyagot és vizet biztosítjuk.

Végül, de nem utolsósorban léteznek allelopátiás tulajdonságokkal bíró növények. Ezekről azt kell tudnunk, hogy az általuk kibocsátott vegyületek, alleloreagensek révén befolyásolni tudják a velük rivalizáló közeli növények alapvető életfolyamatait. Ezek a növények általában gyomfélék, de számos esetben megfigyelhető, hogy dísz-, illetve haszonnövények is áldozatul esnek az allelopátiás kémiai vegyületek kedvezőtlen hatásának. A növényeket vizsgáló kutatók ezeket a megfigyeléseket arra használják fel, hogy jobb, hatékonyabb gyomirtó eljárásokat tudjanak kifejleszteni mind a nagyobb gazdaságok, mind a kiskertek számára.

osszeferhetetlen kerti novenyek 01

Milyen növényeket ne ültessünk össze?

Számos növényről közismert - tudományos kutatás vagy népi megfigyelés alapján -, hogy allelopátiás hatást fejt ki. Íme néhány gyakori növény, amelyek a jelenlegi ismereteink szerint allelopátiás tulajdonságokkal bírnak:

 • bab
 • borsó
 • brokkoli
 • cékla
 • fejes káposzta
 • napraforgó
 • paradicsom
 • spárga
 • szójabab
 • uborka

A fekete dióról már régóta közismert, hogy beleavatkozik az olyan kerti növények életfolyamataiba, mint például a paradicsom, a padlizsán vagy a kukorica.

Ha brokkolit ültetünk a kertünkbe, mindenképpen alkalmazzunk vetésforgót, mivel a betakarítás után olyan növényi maradványok maradhatnak a talajban, amelyeket a többi keresztesvirágú zöldség rosszul visel.

Egyes növények, köztük a lucerna, olyan figyelemreméltó típusú allelopátiás tulajdonsággal bírnak, amelyek a saját magjaik csírázását segítik elő.

A megfigyelések szerint a vöröshagyma és a fokhagyma befolyásolja a bab és a borsó növekedését, de úgy tűnik, a kert többi lakójával gond nélkül kijön.

osszeferhetetlen kerti novenyek 02

További példák olyan növénypárosokra, amelyeket - biztos, ami biztos - ültessünk távolabb egymástól:

 • A mentát és hagymát ültessük távolabb a növekvő spárgától
 • A karós bab és a mustár nehezen viseli a cékla közelségét
 • Az ánizs és a kapor a szomszédos sárgarépára fúj
 • Az uborkát, tököt, sütőtököt, retket, napraforgót és paradicsomot tartsuk távol a felkupacolt burgonyától
 • Minden káposztafélét tartsunk távol a szamócától
 • Káposztát, karfiolt, kukoricát, kaprot és burgonyát ne ültessünk paradicsom közelébe

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR