A kertben is elültethetjük a kála gumóit

A kertben is elültethetjük a kála gumóit

Hosszú virágzás.

A kontyvirágfélék közé tartozó kála elegáns virágai igen kedveltek a hobbikertészek körében, sokan szobanövényként nevelik a növényt. Fontos, hogy megkülönböztessük a különböző Zantedeschia  fajokat: a fehér kála (Z. aetiopica)  valódi mocsári növény, amely energiáját a gyökérben raktározza, mint egy évelő. A szobai kálának is nevezett hibridek viszont inkább a gumósokhoz hasonlítanak, például a kardvirághoz vagy a dáliához.

kala gumoit kertben 03

Utóbbinál tavasszal, kb. május elején, amikor elmúlt a talajmenti fagyok veszélye, a gumókat kiültethetjük. Cserépben már akár egy hónappal előbb is a földbe tehetjük, ha a tartókat fagymentes helyre tudjuk állítani. Ideális erre a célra egy hideg, fűtetlen üvegház vagy egy napos terület a ház fala mellett.

kala gumoit kertben 06

Ha a gumókat tavasszal kiültetjük, már júniusban örülhetünk az első virágoknak! A kála kedveli a napfényt, árnyékos helyen alig hoz virágokat. Igaz, hogy a rendkívül hosszúéletű virágok gyenge fény mellett is heteken át nyílnak, de jóval kevesebb lesz belőlük.

kala gumoit kertben 02

A színpaletta széles: a törékeny fehértől a rózsaszínen és a sárgán át az erőteljes narancsig, pirosig, liláig terjedhet. Az ’Orange Country’ fajta két színben pompázik: a sáfránysárga a cseresznyepiros játékával bűvöl el. Élénk rózsaszínben virít a ’Captain Romance’, tűzpiros a ’Captain Odeon’. Az ’Odessa’ fajta rendkívül sötét, szinte fekete virágot hoz.

kala gumoit kertben 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR