A kerti madarak télen is szomjasak – így segítsünk nekik!

A kerti madarak télen is szomjasak – így segítsünk nekik!

Fagymentes itató.

Nyáron elegendő táplálékot és folyadékot találnak a madarak a kertben: a gyümölcsök nagy víztartalmúak, de a rovarokban, hernyókban sincs hiány. Emellett mindig akad kellő mennyiségű víz is a madáritatókban, vagy a hordókban, játékokban, gödrökben megálló pocsolyákból. Sokan gondolnak a kerti vendégekre télen is, amikor maggolyókat, madáreleséget tesznek ki nekik, viszont a friss víz már csak keveseknek jut eszükbe. Pedig a hideg időszakban is fontos a folyadékpótlás, és ilyenkor az elérhető élelmek már általában nem tartalmaznak elegendő nedvességet. A hideg évszakokban a madarak főként száraz eledelekkel táplálkoznak: gabonával, zsírral bevont zabliszttel, szárított bogyókkal, magvakkal.

madarak telen szomjasak 02

Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ősszel-télen is kínáljunk elegendő folyadékot a madarak részére! Ilyenkor is használhatjuk a madáritatót, vagy egy cserép alját, esetleg egyéb, nem túl magas edényt, tálat. Elegendő, ha kb. 2 cm magasan áll benne a folyadék, a madárkáknak a hűvösben így nem kell megfürdeniük, ha inni szeretnének.

madarak telen szomjasak 03

Nagyon fontos, hogy amikor a hőmérséklet már fagypont alá megy, ügyeljünk arra, hogy a víz ne fagyjon meg az itatóban! Emiatt előfordulhat, hogy naponta többször is cserélnünk kell a vizet. A legegyszerűbb, ha a tálat az ablak közelében helyezzük el, és rálátunk, így észrevesszük, amikor megfagy a víz. Egy kis meleg vizet is hozzáönthetünk csere helyett, hogy felolvadjon a jég.

madarak telen szomjasak 04
Sjensen~

A kertészetekben, szakáruházakban egyébként fűtővezetékek vagy kis, fűthető alátétek is kaphatók, ezek is segítenek jégmentesen tartani a folyadékot. Sőt, léteznek fűtéssel ellátott madárfürdetők is! Az itatót is úgy helyezzük el, hogy más állatok, például macska ne férjen hozzá, nehogy elijessze vagy elpusztítsa a madárkákat. A kis szárnyasok hamar megszokják a fix helyet és nagyon hálásak az állandó friss vízért. Mi pedig gyönyörködhetünk bennük – télen még olyan madarak is jöhetnek az etetőkhöz/itatókhoz, amelyeket nyáron csak ritkán figyelhetünk meg, például búbos cinege, északi őszapó, fenyőpinty, sárgafejű királyka, zsezse, csíz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR