A két benge: egyik kutya, másik varjútövis

A két benge: egyik kutya, másik varjútövis

A hashajtó hatású, fekete bogyót termő cserjék itthon ritka, vízparti növények, míg Amerikában agresszív gyomnak számítanak.

A közönséges kutyabenge és a varjútövis-benge két rokon növény, régebben közös nemzetségbe sorolták őket, de mára – papíron – szétváltak. A benge szó a bogyó régies szinonimája, és valóban: mindkettő növénynek apró, kellemetlen szagú, az ember számára ehetetlen, éretten majdnem fekete bogyója van. Erre az emberi táplálkozásra alkalmatlanságra utalnak a kutya és a varjú szavak. Bár gyógynövényként régebben értékesek voltak, ugyanis mindkét benge bogyói és kérgük is hashajtó hatásúak.

Kutyabenge, az iszákos

A kutyabenge (Frangula alnus)  tudományos nemzetségnevét a fája törékenységéről kapta, a fajnév az égerfákkal azonos, nedves, mocsaras termőhelyre utal, láperdők félárnyékában fejlődik a legszebben. A közepes méretű cserje, ritkán kisebb fa levelei szórt állásúak, visszás tojásdad alakúak. Az öttagú, tölcsér alakú apró virágok hímnősek, a levélhónaljakban egész nyáron át, termésérésig nyílnak.

ket benge 02
Kutyabenge visszástojásdad levelei

ket benge 03
Kutyabenge levélhónalji virágai

ket benge 04
Kutyabenge apró öttagú hímnős virágai

ket benge 05
Kutyabenge termése

Varjútövis-benge, a tövises

A varjútövis-benge (Rhamnus cathartica)  tudományos nemzetségnevét a tövisességéről kapta, a fajnevét a (hashajtós) megtisztulásról. A tövisei nem látványosak, de szinte minden rövid hajtás, és néhány hosszú is tövisben végződik. A sötétzöld, fényes, bőrnemű levelek a rövid hajtásokon inkább csomókban, a hosszúakon keresztben átellenesen állnak. A szintén közepes méretű cserje vagy kisebb fa termetű növény alapesetben kétlaki, az apró négytagú hím- és nővirágok külön egyedeken, csomószerű bogernyőkben nyílnak. A varjútövis-benge is hálás a talaj jó vízellátottságáért, de a kutyabengénél azért könnyebben eltávolodik a patakpartoktól, és a tűző napot is jobban elviseli.

ket benge 06
Varjútövis-benge átellenes levelei és zöld termései

ket benge 07
Varjútövis-benge virágtömege

ket benge 08
Varjútövis-benge apró négytagú virágai

ket benge 09
Varjútövis-benge éredő termései

Az Eurázsiában honos két benge nálunk nem túl gyakori növények, és sehol sem tömegesek, viszont Amerikában elterjedve komoly invazív veszélyt jelentő özönnövények. A megfékezésükre irányuló kutatások során derült fény az allelopátikus hatásukra, azaz a környezetükben akadályozzák más növények csírázását, elterjedését, és ami még rosszabb, rajtuk telel át néhány gabonarozsda és a szója levéltetvei.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?