A kivi klorózisa: mi okozza, mit tehetünk ellene?

A kivi klorózisa: mi okozza, mit tehetünk ellene?

Az esős időjárást kihasználva tollat, jobban mondva billentyűzetet ragadott Harcz Endre, hogy megossza a Hobbikert.hu olvasóival a kivi klorózisával kapcsolatos értékes tapasztalatait, tanácsait.

A növényfajok egy része jól tűr mindenféle talajt, viszont vannak olyanok, amelyek a talajban lévő valamilyen alkotóelem hiányát vagy túlsúlyát rosszabbul tolerálják. A kivi esetében előfordul egy hiánytünet, aminek az összefoglaló neve: klorózis.

kivi klorozisa 02

A kivi klorózisa: hogyan jelentkezik?

A kivi klorózisa úgy jelentkezik, hogy a kivi levelei elkezdenek sárgulni, a levelek erezete erősebben látszik, és a növény növekedése is lelassul.

Az ok általában valamilyen tápanyagfelvételi probléma, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a talajban az adott elem hiányzik, csak a növény nem tudja felvenni.

Sokszor idézi elő a sárgulást a relatív vashiány, tehát nem az, hogy nincs a talajban vas, hanem a talajban levő mésztartalom miatt nem tudja a növény a vasat felvenni. A sárgulás jellemzően meszes, erősen meszes talajoknál fordul elő.

Okozhatja még a klorózist a nitrogén, a magnézium, a cink, a mangán és a réz tényleges hiánya is.

kivi klorozisa 03

Hogyan orvosolhatjuk?

Tehát vas- és magnéziumtartalmú műtrágyát kell adni annak a kivinek, amelyik sárgul.

Magnézium pótlására például a "keserűsó" alkalmas (lombtrágyaként is hatékony), vashiányra pedig a "Vaskelát" , "Sequestren" , de minden gazdaboltban, mezőgazdasági boltban más és más magnézium- és vastartalmú műtrágya, tápoldat kapható.

Illetve, ha meszes talaj esetében valamilyen módon savanyítjuk a talajt a kivinövény alatt, a gyökérzónában, azzal sokat segíthetünk. A savanyításra több megoldás is van, savanyú tőzeg, kávézacc, ecet, többféle hatékony módszert olvashatunk erről az interneten is.

Ami fontos, hogy a magnézium- és vastartalmú műtrágyát, tápoldatot és a savanyító oldatokat is többször, kis mennyiségben adagoljuk.

kivi klorozisa 04

Egyedi esetek

Amikor ezzel a problémával keres meg valaki, gyakran mondják, hogy 3 tövet (2 termő, 1 porzó) ültetett valaki, és ebből csak 1 sárgul, a másik kettő nem, azok szépek. Ennek oka lehet az is, hogy az udvarban, kertben foltokban lehet más és más a talaj kémhatása vagy tápanyagtartalma.

Ugyanis például egy építkezési törmelékkel feltöltött udvarban, vagy építkezés és korábbi házbontás maradványaként adott ponton kerülhet mész a talajba, míg 2-3 méterrel odébb már az eredeti, mészmentes talaj van.

kivi klorozisa 05

A klorózist kiváltó tápanyagfelvételi problémát okozhatja az adott egyed gyengébb egyéni kondíciója is. Értelemszerűen ebben az esetben is megfelelő kondíciójavító tápanyagbevitelre van szükség.

A klorózis (sárgulás) elsősorban fiatal kiviknél jelentkezik, felnőtt növényeknél jóval ritkább.

Rendkívül fontos a helyes öntözés!

A kivi nagyon vízigényes növény, ezért sokat kell öntözni. Sokszor teszik fel azt a kérdést, hogy mégis mennyi az a "sok", mennyit kell öntözni a kivit?

Mivel mindenhol más és más a talaj szerkezete, vízmegtartó képessége, akár faluról falura változhat a csapadék mennyisége is, ezért általános választ erre mennyiségi értelemben nem lehet adni.

Pontosabban úgy határolható be a dolog, hogy annyit kell öntözni, hogy a talaj a kivi alatt, a gyökérzónában, az ültetőgödörben soha ne száradjon ki, soha ne repedezzen, mindig nedves legyen. Nem kell tocsognia a vízben, csak mindig tartsuk nedvesen a talajt.

Ezenkívül (a klorózissal összefüggésben) öntözésre sokkal alkalmasabb az esővíz, mint a csapvíz, mert annak klór- és mésztartalmára a kivi érzékeny lehet. Persze, ha csak csapvizünk van, az is jó, sokkal jobb, mintha nem öntöznénk.

A kivivel és más különleges gyümölcstermőkkel, mint például a káki (datolyaszilva), füge, indián banán, gránátalma, illetve dísznövényekkel (selyemmirtusz, örökzöld magnólia) kapcsolatban sok információt osztok meg az oldalamon, mert vallom, hogy a pontos, használható szaktanács ugyanolyan fontos, mint a jó szaporítóanyag.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR