A körömvirágkrém gyógyír égésre, sebekre

A körömvirágkrém gyógyír égésre, sebekre

 Könnyen elkészíthető házilag!

A körömvirág, vagy tudományos nevén Calendula officinalis, régóta ismert és kedvelt növény a kertészek és a természet gyógyító ereje iránt érdeklődők körében. A körömvirágot szép virágai miatt gyakran választják dísznövényként kertekbe és balkonládákba. Könnyen nevelhető, nem igényel különleges gondozást, ami ideálissá teszi a kezdő kertészek számára is. Virágaiból készült kivonatok és kenőcsök számos bőrprobléma enyhítésére használhatók, például kisebb égési sérüléseknél vagy apróbb sebeknél. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt körömvirágból készült krémeket gyakran alkalmaznak ekcéma, pattanások és egyéb bőrproblémák kezelésére.

Demeterné Szatmári Renáta kertjében saját körömvirágot nevel, melyből gyógyhatású krémet készít. Az alábbiakban megismerhetjük a krém nagyon egyszerűen követhető receptjét, melyhez mindössze egyetlen hozzávalóra van szükség a virágon kívül.

"Mindig is nagyon vonzottak a gyógynövények, fűszernövények, kertészkedés. Idén felvételiztem az Eszterházy Károly Egyetem felsőfokú gyógy- és fűszernövény technológus szakára, valamint elkezdtem a fitoterapeuta képzéshez szükséges előtanulmányaimat. Az elkövetkezendő 3 évet a tanulásnak szentelem munka mellett, hogy minél több ember, állat gyógyulásában segíteni tudjak a növények erejével. Sajnálattal látom, hogy az emberek 80%-a először a gyógyszerekhez nyúl, az alternatív gyógyászatot kevesen veszik igénybe.

Négy éve költöztünk egy 300 fős kis faluba, Sajógalgócra. Már az első nyáron vetettem is körömvirág magot, azóta minden nyári szezonban készítek. Nagyon jó tulajdonsága, hogy elszórja a magjait, és minden tavasszal kikel magától.

Az alapanyag tehát a saját kertem virága, de bárki az erkélyen virágládában is nevelgetheti, eléggé igénytelen növény. Minél sűrűbben szedjük a virágokat, annál gyorsabban hoz új hajtásokat (hamar felmagzik).

Amire szükség van

Mindössze 2 maréknyi virágra, illetve 250 gramm zsiradékra.

Így készül

Begyűjtjük frissen a virágokat (bolti szárított virág is megfelel, bár annak kevésbé élénk a színe). Ezt követően zsiradékot hevítünk. Én sertészsírból és kókuszzsírból szoktam készíteni, a kókuszzsírnak kevésbé erőteljes az illata. Amikor felhevült a zsír, 2 nagy maréknyi virágot beledobunk. 10 percig sütjük, eközben néha kavargatni szoktam. Egy éjszakát állni hagyjuk hűvös helyen. Másnap újra felhevítjük, 1-2 percig sül, majd szűrőn átszűrjük, és mehet is az üvegekbe. Szoktam belecsempészni pici mentát, levendulát, citromfüvet, amit épp be tudok gyűjteni a kertemből. Nem lehet elrontani. :)

koromviragkrem gyogyir egesre 02

Hűtőben kell tárolni, és 1 évig nyugodtan használhatjuk. Én minden évben új adagot készítek.

koromviragkrem gyogyir egesre 03

Hatásai: nagyon jó égési sérülésekre, csaláncsípésre, kiütésekre, pattanásokra. Szuper hámosító hatása van, ezért kisebb sebekre fertőtlenítőként és gyógyírként is kiváló. Erős gyulladáscsökkentő külsőleg és belsőleg is egyaránt. Igazi csodanövénynek tartom."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR