Kerti katicavirág: magjából gyógyhatású olajat sajtolnak

Kerti katicavirág: magjából gyógyhatású olajat sajtolnak

Fekete köménymag.

A kerti katicavirág vagy feketekömény nem a virágáról, hanem a magjáról ismert. A keleti kultúrában a növény magját már régóta használják fűszernövényként és gyógyszerként. Sőt, a magokat már az ókori Elő-Ázsiában és Egyiptomban is ismerték, még Tutanhamon sírjából is előkerültek.

kerti katicavirag gyogyhatasu olaj 02

Nálunk sokan talán csak kézműves kenyerek tetején találkoztak vele: előfordul ugyanis, hogy a háromszög alakú fekete köménymaggal szórják meg a veknit. Elsősorban az olajával találkozhatunk, a természetgyógyászat gyulladáscsökkentésre, immunerősítésre használja a többszörösen telítetlen zsírsavakat és illóolajokat tartalmazó fekete köménymag olajat. Alkalmazzák emésztési problémákra, az anyagcsere serkentésére, allergia, bőrproblémák, pszoriázis és asztma esetén. Magjának enyhén hagymaíze van, megtörve borsra és szurokfűre emlékeztet. Főként az arab, a török és az indiai konyha használja fel, kerül csatnikba, de desszertekbe is.

kerti katicavirag gyogyhatasu olaj 03

Érdekesség, hogy az iszlám legnagyobb hatású gyógyító készítmények között tartja számon, de jól ismert Ázsiában, Afrikában is.

Maga növény egyéves, kb. 40 cm magasra nő és világoskék vagy fehéres virágokat hoz. A fekete magokat a tüszőtermésekben találjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR