Felkészülés a télre.
A lestyánt a legtöbben "maggifűszerként" ismerik. A jellegzetes, karakteres ízű fűszert ideális esetben frissen használjuk a konyhában, de alternatív megoldásként szárítva is az ételekbe kerülhet, amikor nincs szezonja. A leveleket levesekbe, sültekhez használhatjuk, a gyökérből készülhet tea, de ugyanúgy kerülhet a levesekbe, a magokat pedig kenyértésztához, sajtokhoz adhatjuk.
A lestyánnak nem csak a levelei, de gyakorlatilag az összes része szárítható és felhasználható, így a szára, a magok és a gyökerek is. A leveleket, hajtásokat május-júniusban szedjük (a virágzást követően általában aromásabbak), a gyökereket és magokat pedig késő nyáron gyűjtsük. A gyökér és a magok idővel megbarnulnak, ez az ideális időpont a betakarításra. A szüretre késő délelőtt kerüljön sor, amikor a növények már felszáradtak.
Fontos, hogy a betakarított fűszernövényt a további felhasználás előtt nem szabad megmosni, ehelyett egyszerűen finoman rázzuk le a szennyeződéseket. A száraz, sérült részeket távolítsuk el.
A szárítás többféleképpen történhet:
Levegőn szárítás
A friss levegőn szárításnál nem létezik egyszerűbb módszer. Ehhez az egyes hajtásokat fogjuk kötegbe és madzaggal kössük egybe, majd a csokrokat lógassuk fejjel lefelé egy olyan helyen, ahol jól jár a levegő, 20-30°C között van a hőmérséklet és védett a széltől, esőtől. Legyen továbbá pormentes és kerüljük a tűző napfényt is. Kb. egy hét elteltével, ha a levélkék zizegnek és a szárak pattanva törnek, befejeződött a szárítás.
Aszalógéppel szárítás
Egyszerű és kíméletes megoldás, itt a hajtásokat a kör alakú, emeletes készülék forgótálcáira tesszük, majd hagyjuk kiszárítani. Viszonylag gyors módszer, már néhány óra elteltével tárolható részeket kapunk. A hőmérséklet nem lehet 40 °C-nál magasabb a készülékben.
Sütőben szárítás
Néhány órát vesz igénybe a sütőben szárítás, ahol ugyancsak max. 40 °C-ra állítjuk a hőmérsékletet. A növényi részeket sütőpapíron terítsük szét. Érdemes résnyire nyitva hagyni a sütő ajtaját, hogy a nedvesség távozni tudjon.
A legjobb, ha a szárított lestyánt zárható üvegben, dobozban tartjuk, így hónapokig megőrzi aromáját. Lehetőleg sötét, száraz helyen tároljuk.
Fagyasztani is lehet a lestyánt, de a szárítás előnyösebb, mert jobban megmaradnak az ízek, aromák és felengedéskor nem lesz pépes állagú a fűszernövényünk.